Populära tidsresor i Gallejaur

Säsongen för natur- och kulturreservatet i Gallejaur har nått sitt slut, men vädret till trots har besöksantalet ökat. "Även när det regnat har 15­–20 personer velat ha guidning, och så har det inte varit förut", berättar Crister Lövgren, som jobbar i reservatet året runt.

Sista dagen. I natur-och kulturreservatet Gallejaur är det guidningar och restaurangen har öppet dagligen under sommaren. Men i söndags var sista dagen för säsongen.

Sista dagen. I natur-och kulturreservatet Gallejaur är det guidningar och restaurangen har öppet dagligen under sommaren. Men i söndags var sista dagen för säsongen.

Foto: Malin Johansson

GALLEJAUR2017-08-13 18:05

Den traditionsenliga säsongsavslutningen i Gallejaur drog i år cirka 700 besökare.

– Jag tror vi har ungefär lika många besökare i år på Gallejaurdagarna som förra året då det var dåligt väder. För två år sedan var det kanonväder och över 1 000 besökare, säger Crister Lövgren.

Drygt 20 personer har arbetat ideellt för att allt ska fungera.

– Det är roligt att så många bybor ställer upp och dessutom verkar tycka det är kul. Det är även roligt att Lyckans stallbacke har kommit hit med hästar, för det är ju djur som hör hemma i den här miljön. Egentligen är det bara fjällkor som saknas, säger Crister Lövgren.

Planer finns att låna några kor över sommaren för att då slippa problematiken med hur de ska bo på vintern, eftersom ladugårdarna i dag ej håller måtten enligt EU:s regler.

– Men på sikt vill vi förstås ha kor här året runt. Men även om vi får till själva ladugården så är skötsel något som tar både tid och kostar pengar, så vi behöver hitta ekonomi i det. Ambitionen är ju att vi ska ha det som det var förr med höns, får, kor och hästar. Långt tillbaka fanns det även getter.

Just för Gallejaurdagarna har det sedan förra året börjat anordnas tidsresor för barnen.

– Det fungerar toppen, så jag kan tänka mig att det kan utvecklas ännu mer, säger Crister Lövgren. Tidsresorna anordnas av Katarina Åman och Anneli Rundström Karlsson, som båda bor i Skellefteå.

– I år har vi rest tillbaka till 1966. Ofta så görs tidsresor till 1800-talet, men även 1966 är väldigt traditionellt. Grunden i det hela är ju just hjälp systrarna Karlsson, och i år har vi haft som tema hjälp systrarna i trädgården och i köket. Det finns mycket man kan göra och vi har redan idéer för nästa år, säger Katarina.

Under helgen har barnen fått hjälpa Ebba Karlsson på gården och Greta Karlsson i köket.

– Ebba var mer ute med djuren och på gården, så barnen har följt mig och hämtat bröd i bagarstugan, hämtat mjölk i jordkällaren, ägg hos hönorna och grävt potatis i potatislandet. Det var jättekul, barnen tyckte det var som att leta skatter och ropade högt när de hittade en stor potatis, berättar Anneli.

De menar att det är ett bra utflyktsmål även för barnfamiljer.

– Annars känns Gallejaur kanske mer som ett utflyktsmål för den äldre generationen. Men barn gillar det här jättemycket och tycker det är superspännande att få vistas i en helt annan miljö. Att bara vara i byn är ju egentligen att resa bakåt i tiden, säger Anneli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om