Ovanliga raser i Gallejaur

I natur- och kulturreservatet Gallejaur finns i dag bara en bofast kvar, men med djuren inräknade har invånarantalet ökat markant på bara några veckor. Och såväl Fjällnäsfåren som bjurholmshönsen är ovanliga raser.

Nyfikna fjällnäsfår på spaning i Gallejaur. För andra året har den ovanliga arten lammat i byn. ”Idag har vi åtta tackor, sju lamm och fyra baggar”, berättar Crister Lövgren, verksam inom natur- och kulturreservatet Gallejaur.

Nyfikna fjällnäsfår på spaning i Gallejaur. För andra året har den ovanliga arten lammat i byn. ”Idag har vi åtta tackor, sju lamm och fyra baggar”, berättar Crister Lövgren, verksam inom natur- och kulturreservatet Gallejaur.

Foto: Malin Johansson

GALLEJAUR2015-08-12 20:52

Tills för bara något år sedan trodde man att Bjurholmshönsen var en utdöd ras. Av en slump hittades några av hönsen hos en 90-årig kvinna i Västerbotten, i byn Bjurholm, år 2011. Hönsen har funnits där sedan hennes farfar tagit med dem hem. Han arbetade vid ett båtvarv utanför Umeå på 1880-talet, och inga höns har under hela denna tid tagits in i flocken.

– Det är en anpassad ras som levt länge i det här klimatet. Först när det kryper ner mot tjugo minusgrader kan det behövas extra värme, säger Crister.

Obligatoriska djur

För 75 år sedan var det tre djur som i det närmaste var obligatoriska på varje gård i norr: kor, får och nordsvensk häst.

– Här har det också funnits getter och höns. Det var dock inte så vanligt med gris. Flera gårdar kunde gå ihop och göda upp ett gris inför julen, men man hade inte flera grisar under en lång period. Vad det beror på är jag inte så insatt i, för i södra Sverige var ju gris lika vanligt som andra djur, men jag kan tänka mig kan det dels vara klimatet. Grisar har ju ingen päls, och dels så behövdes inte gris för köttets skull. Här uppe fanns kött från annat håll, vilket inte fanns söderut, och det var ju ren. Det gjorde att gris inte behövdes på samma sätt.

Fjällkor

I dag finns höns och får i Gallejaur, men om Crister Lövgren skulle önska ännu en djurart är det fjällkor som står högst upp på listan eftersom det förr var det viktigaste djuret.

– Hästen var också viktig, men på ett annat sätt, säger han. Crister berättar också att nu när en av ladugårdarna renoverades lämnades utrymme för en annan inredning.

– Det har ju hänt en del med regelverk kring djurhållning sedan det fanns kor här, och i den ladugården har vi förberett inför att ha fjällkor med de regler som gäller i dag, säger Crister Lövgren.

Men huruvida det blir av återstår att se.

– Vi har ju en skötselplan som följer med kulturreservatet och enligt den så ska vissa områden betas, och det görs det ju. Sen hör det ju till att ha djur på ett sådant här ställe, men det innebär också mycket ideellt jobb att ha det här. Innan vi har pengar att finansiera att ta hand om andra djur så är det får och höns vi kommer att ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!