Per-Arne Åhlén är projektledare för mårdhundsprojektet och har jobbat med mårdhund i tio år.
– Det handlar om att utrota arten här och vi har fått ner populationen mycket. Idag finns väldigt få mårdhundar kvar i naturen. Ett av våra viktigaste verktyg för att hitta mårdhundar är just andra mårdhundar, säger han.
Mårdhundarna har sändare och honan som hittat till Gallejaur hade sedan 11 maj gått drygt 36 mil. Den startade i Hertsånger, mellan Umeå och Skellefteå, och har sedan passerat Robertsfors, Umeå, Vindeln, Mårdsele, Kalvträsk, Risliden, Bjurträsk, Maurliden och Gallejaur.
– Det enda de har i åtanke är att hitta en partner och de kan gå ibland 1-2 mil per natt. Så de täcker ju av Norr-och Västerbotten extremt effektivt. Det finns ingen bättre lämpad att hitta en mårdhund än en annan mårdhund. De täcker arealer helt fantastiskt. Om vi då ser att de stannar 1-2 veckor på samma ställe så har de förmodligen hittat en partner, och det händer mer och mer sällan vilket är ett bra tecken, säger Åhlén.
De som släppts ut nu i vår är vita och därför enkla att särskilja från de vilda. Det är tama steriliserade mårdhundar från finska pälsfarmar.
– Vi ville se om de kan anpassa sig till ett liv i det vilda efter att ha levt sitt liv på en kvadratmeters nätgolv. Vi satt ut 20 stycken naturfärgade ifjol, samma pälsfärg som de vilda, och flera är fortfarande i livet så ja de kunde ställa om. De hittar både mat och partners, så det fungerar. Problemet var ju att de är oskygga för människor och flera av dem blev skjutna. Och de jägare som gjorde det gjorde inget fel, för ser man ingen sändare så ska de ju skjutas. Därför tog vi vita nu så att det ska ses stor skillnad, så ser man en vit mårdhund så ska den inte skjutas eftersom den är ett djur som jobbar för att utrota sina kompisar.
De vita mårdhundar som släppts ut är otroligt söta, men arten är förrädisk. Enligt Svenska jägareförbundet så om förvaltningen av mårdhund skulle upphöra enligt deras modeller skulle vi inom 10 år ha mer än 10 000 mårdhundar i Sverige, framförallt i Norrbotten. Siffran baseras på hur utvecklingen skenat i Finland, där man 1970 sköt 800 mårdhundar, år 2000 sköts 85 000 mårdhundar och 2012 nästan 180 000 mårdhundar.