Mårdhund på besök i Gallejaur

En stugägare i Gallejaur fick häromdagen oväntat besök. En kritvit mårdhund stod nämligen utanför huset och kikade in. Det visade sig vara en av de mårdhundar som släppts ut i det så kallade mårdhundsprojektet.

Mårdhundsprojekt. Den här mårdhundstiken har sedan 11 maj gått 36 mil. Bland annat har hon passerat Mårdsele.

Mårdhundsprojekt. Den här mårdhundstiken har sedan 11 maj gått 36 mil. Bland annat har hon passerat Mårdsele.

Foto: Maritha Löfgren

GALLEJAUR2017-07-02 18:50

Per-Arne Åhlén är projektledare för mårdhundsprojektet och har jobbat med mårdhund i tio år.

– Det handlar om att utrota arten här och vi har fått ner populationen mycket. Idag finns väldigt få mårdhundar kvar i naturen. Ett av våra viktigaste verktyg för att hitta mårdhundar är just andra mårdhundar, säger han.

Mårdhundarna har sändare och honan som hittat till Gallejaur hade sedan 11 maj gått drygt 36 mil. Den startade i Hertsånger, mellan Umeå och Skellefteå, och har sedan passerat Robertsfors, Umeå, Vindeln, Mårdsele, Kalvträsk, Risliden, Bjurträsk, Maurliden och Gallejaur.

– Det enda de har i åtanke är att hitta en partner och de kan gå ibland 1-2 mil per natt. Så de täcker ju av Norr-och Västerbotten extremt effektivt. Det finns ingen bättre lämpad att hitta en mårdhund än en annan mårdhund. De täcker arealer helt fantastiskt. Om vi då ser att de stannar 1-2 veckor på samma ställe så har de förmodligen hittat en partner, och det händer mer och mer sällan vilket är ett bra tecken, säger Åhlén.

De som släppts ut nu i vår är vita och därför enkla att särskilja från de vilda. Det är tama steriliserade mårdhundar från finska pälsfarmar.

– Vi ville se om de kan anpassa sig till ett liv i det vilda efter att ha levt sitt liv på en kvadratmeters nätgolv. Vi satt ut 20 stycken naturfärgade ifjol, samma pälsfärg som de vilda, och flera är fortfarande i livet så ja de kunde ställa om. De hittar både mat och partners, så det fungerar. Problemet var ju att de är oskygga för människor och flera av dem blev skjutna. Och de jägare som gjorde det gjorde inget fel, för ser man ingen sändare så ska de ju skjutas. Därför tog vi vita nu så att det ska ses stor skillnad, så ser man en vit mårdhund så ska den inte skjutas eftersom den är ett djur som jobbar för att utrota sina kompisar.

De vita mårdhundar som släppts ut är otroligt söta, men arten är förrädisk. Enligt Svenska jägareförbundet så om förvaltningen av mårdhund skulle upphöra enligt deras modeller skulle vi inom 10 år ha mer än 10 000 mårdhundar i Sverige, framförallt i Norrbotten. Siffran baseras på hur utvecklingen skenat i Finland, där man 1970 sköt 800 mårdhundar, år 2000 sköts 85 000 mårdhundar och 2012 nästan 180 000 mårdhundar.

FAKTA

Har du sett en mårdhund? Ring mårdhundsprojektets tipstelefonnummer, öppen dygnet runt, året runt: 070-339 93 26.

* Mårdhunden är ett hunddjur med ursprung i Asien, och hör inte hemma i Sverige. Den introducerades till de europeiska delarna av Sovjetunionen under 1920-50-talen.

* Mårdhunden är tålig och förökar sig snabbt. Den kan bidra till spridning av allvarliga sjukdomar och parasiter, som till exempel rabies och den fruktade dvärgbandmasken. Dvärgbandmasken har på senare år påträffats på flera platser i södra Sverige.

* Om en smittad mårdhund lämnar avföring i närheten av vattendrag eller blåbärstuva, och en människa dricker vattnet eller äter bären kan människan få i sig ägg av masken. Det i sin tur kan leda till att masken kläcks och skadar levern. En människa som drabbas av dvärgbandmask tvingas till livslång medicinering och i värsta fall kan det leda till döden.

* Mårdhundsprojektet har sedan 2008 arbetat intensivt med att förhindra en storskalig etablering av mårdhund i Sverige, Danmark och Norge. Mårdhunden är en främmande och skadlig art för Europa och ska där det är möjligt utrotas, eller i andra hand begränsas till ett minimum och vidare spridning ska förhindras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om