Varje sommar besöks Gallejaur av flera tusen personer.
Det är de gamla bevarade gårdsmiljöerna som lockar, där finns ett femtiotal bevarade knuttimringar, bland dem AndersLarsagården från 1860-talet med bostadshus, bagastuga, ladugård, stall, förrådsbodar med mera, totalt ett femtontal olika byggnader, alla på sina ursprunglig platser.
Guidning
Under sommaren hålls dagligen en guidad tur i kulturreservatet. Omkring fyrtio personer, däribland Ivan Eriksson, följde på lördagen med guiden Crister Lövgren på vandringen i genom området.
Efteråt ger han upplevelsen i Gallejaur ett högt betyg:
– Bäst är äktheten. Man få ren känsla av att man går tillbaka i tiden. Gallejaur är en pärla och Crister är en duktig guide.
Under den guidade turen har besökarna bland annat fått titta in i både AndersLarsagården och i ”Kalles”, de tre systrarna Karlssons föräldrahem.
De har hört Crister Lövgren berätta om byns historia: om bland annat anlagda skogsbränder och om kyrksilvret från Skellefteå landsförsamlings kyrka som en tid fanns gömt i Gallejaur och i Rörträsk för att räddas undan ryssarna under det Finska Kriget 1808–1809.
Radiohistoria
Vid kulturreservatet finns också en informationsbyggnad i vilken det varje år visas en utställning. Årets handlar har namnet Stockholm–Motala och handlar om radiohistoria.
Utställningen visar några av de radioapparater som använts i Gallejaur från 1940-talet och fram till transistorradion på 1960-talet.
Batterimottagare
Den första, en batterimottagare av märket Kungs radio, kom till byn i början av 1940-talet och fanns i AndersLarsagården. När byn fick elström 1948 byttes de batteridrivna mottagarna ut. I granngården, där systrarna Karlsson växte upp, skaffade man då en begagnad Philips Matador II, tillverkad i bakelit.
Infocentret i Gallejaur har i sommar öppet till och med 9 augusti. Säsongen avslutas med en två dagar lång trädgårds- och hantverkshelg.