Kulturvandring i Gallaurområdet
Vi människor lämnar spår efter oss - på ett eller annat sätt, spår som återspeglar människors liv och deras sätt att leva på långt historiskt tillbaka.Denna sensommardag i augusti, hade allmänheten möjlighet att få ta del av det rika kulturlandskapet med dess historia och spår i och omkring Piteälvens område, Gallaur med omnejd.
Ingela Bergman, närmast, från Silvermuseet, berättar om en tusen år gammal boplats intill ett rengärde.
Foto: Linda Lundsthröm
Initativtagare till dagen var Arjeplogs församling, Silvermuseet, Biak samt ABF.
Tillbakablick
Ingela Bergman, arkeolog sedan drygt 30 år tillbaka och verksam på Silvermuseet, tog oss med ut på en historisk tillbakablick i närområdet. En intresserad skara människor lyssnade till hennes berättelser om bland annat en tusen år gammal boplats från förr, intill ett gammalt rengärde.
Förhöjningar i marken och kraftiga stenpackningar är tecken på att människor tidigare levt där. Med hjälp av en jordsond, kunde Bergman visa på att det förr funnits eldstäder i området. Genom att använda jordsonden kan man komma en bit ner i marken och då finna spår av bland annat kol och brun härd fyllning, rester som tyder på gamla eldstäder.
Bergman berättade att anledningen till att man valt Gallaur som träffpunkt har att göra med det kulturhistoriska intresse som finns i området. Vidare betonar hon att det finns rika fornlämningsområden här, både gamla bo - och offerplatser samt att hon ser en fortsättning på detta evenemang även nästa år, vart är dock ännu oklart.
Gemenskap och samarbete
Anders Mattsson, präst i Arjeplogs församling fanns på plats. Han understryker hur betydelsefull en dag som denna är.
- Det är viktigt att vi tar reda på och lär känna vår lokala historia. I dagens samhälle är det lätt att den glöms bort. Sedan är det positivt att ett antal olika aktörer kan gå ihop och verka tillsammans, och skapa denna dag.
Vidare berättar Mattsson att förr höll präster gudstjänster ute i byarna, att det återskapas ser han som något betydelsefullt, även att prästen kommer ut till människorna. Kyrkan ska vara där folket är, menar han.
Kurt Carlman, Arjeplog, var en av dom som sökt sig ut till dagens kulturvandring.
Han belyser vikten av att få ta del av den lokala historian som han vill kunna förmedla vidare till sina barn och barnbarn. För att kunna förmedla krävs kunskap, och den får man här idag menar han.
På eftermiddagen kunde åhörarna få ta del av dels Dagny Skailes berättelse om lokala samiska ortsnamn dels Håkan Backmans berättande om lokal historik.
Samiska ortsnamn
Dagny Skaile, Arjeplog, delade med sig av sin kunskap om samiska ortsnamn i närområdet och dess betydelse. Skaile menar att det är av stor vikt att denna kunskap vidareförmedlas till nya generationer. Hon talade även om Ailesvare, ett berg i närområdet, där man gjort historiska fynd.
Håkan Backman, med rötter i Harnäs i Arjeplog, numera bosatt i Luleå, förmedlade sin kunskap om lokal historik och åskådliggjorde gårdsställen såsom Ailesvare, Harnäs, Hällnäs, Mattaur, Suobdek samt Tallnäs.
Intervjuer med boende
Hans berättelser bygger på intervjuer med boende i områdena. Han hade dagen till ära, inbjudits av Inger Burman, ABF.
- Att man anordnar dagar som dessa är guld värt. Att få prata om historia med människor i bygden ökar inte bara gemenskapen utan är också oerhört viktigt säger Backman.
Dagen innehöll även musikunderhållning med bröderna Tore och Sven Dahlberg samt Gudtjänst med sång av Maria Labba.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!