I säsong: Frukt & bär

Småplock utan vitt socker. Här följer några höstiga tips på mellanmålsfavoriter och annat smått.

Semitorkade svarta vinbär.

Semitorkade svarta vinbär.

Foto: Mari Gustafsson

Fruktigt2015-09-12 06:00

.

Mangodruvan

Dagens vindruvor är långt från de beska med tjockt skal och många kärnor som fanns i matbutikerna tidigare.

I dag kommer nya sorter då och då, några godingar är mangodruvan och cotton candy. Den första är stor och de riktigt mogna har en god kombosmak av just mango och vindruva. Cotton candy är en extra söt kärnfri druva som finns i butik på höstkanten.

Sedan några år har vindruvan generellt ett rätt dåligt rykte av att vara hårt besprutad och kanske är marknadsföringen av de nya sorterna ett sätt att få den bilden att blekna.

Hur som helst är druvorna goda att snacksa som de är. Annars är de goda att äta semifrysta, eller att tärna ner i fruktsallad över kvarg och keso.

.

Mellanmålsbar

God och enkel att ta med. Flap jacks är en slags müslibar med havre, tranbär och vanilj.

.

Ugn: 125 grader

.

Du behöver:

1 dl havregryn

2 1/2 dl blandade frön och nötter

(jag hade solroskärnor, sesamfrön, cashewnötter och mandel)

1/2 dl torkade tranbär

kanel

riven muskotnöt

torkad ingefära

flingsalt

2 msk flytande honung

2 äggvitor

.

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser, kör dem lite snabbt i matberedaren så de större nötterna blir hackade. Tillsätt honung och äggvitor. Kör snabbt igen.

Klä en avlång brödform med plastfolie. Skeda ner smeten och pressa ner ordentligt, enklast är att vika över plastfolien och trycka på den.

Grädda i mitten av ugnen cirka tio minuter.

Låt svalna, för att sedan låta den stå i kylen ett tag innan du skär den i bitar.

.

Tips: Det är gott att torr-rosta både havregryn och nötter innan du gör barsen.

Istället för tranbär är torkade blåbär eller russin gott. Eller hacka ner lite mörk choklad. Det skall jag testa nästa gång.

Vaniljpulver, pepparkakskrydda eller kardemumma är andra fina smaksättare.

Vill du inte blanda gryn, frön och nötter själv – utgå från en färdig granola.

Äggvita finns att köpa i förpackning. Kolla i matbutikens kyldisk.

.

Torka svarta vinbär

Ett alternativ till att ta hand om de svarta bären är att torka dem. Antingen på låg temperatur i ugnen, eller så är svamptorken en perfekt hjälpreda. Plocka, rensa och skölj bären. Sprid ut och låt torka. Godast blir de om de inte är helt genomtorkade, utan mer semitorkade och lite sega. Torkningen tar fram det lite mer syrliga i bären. Goda att strö på en smoothie, eller att blanda i mellanmålsbars.

.

Banan-hjärta-mangoglass

På allvar, det är inte en kompromiss. Det är gott! Konsistensen blir superkrämig.

.

Förbered glassen genom att skala och skära ner en väldigt mogen banan i bitar (jag har alltid några hemma i frysen i fall att – gör även smoothien extra krämig).

.

Du behöver:

En fryst banan

Fryst, tärnad mango

En klick kvarg eller kokosgrädde

Lite pressad limejuice

Några blad marockansk mynta

.

Gör så här:

Mixa banan, mango och kvarg / kokosgrädde i en matberedare. Ofta får man stanna maskinen och skrapa ner innehållet från kanterna några gånger, men ge inte upp. När "glassen" tagit ihop pressa ner limejuice och lägg ner några blad mynta. Mixa till allt är finfördelat.

Servera och ät med en gång.

.

Tips: Glassen kan varieras många gånger om. Välj frysta blåbär istället för mango och toppa med riven kokos. Eller blanda i kakao en lite hackad mörk choklad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om