Jeanette är högsta hönset bland tupparna

Kuckeliku! Det låter det dygnet runt i ladugården hemma hos Jeanette Ågren i Frostkåge. Från början hade hon en tupp - i dag är de 24 till antalet i sex olika raser. Några ovanliga, en del riktigt stora, andra i miniatyrformat.

En tupp av rasen sussex  som framavlats i just grevskapet Sussex i Storbritannien.  Är en vanlig utställningsras kända för sitt tåliga och lugna temperament.

En tupp av rasen sussex som framavlats i just grevskapet Sussex i Storbritannien. Är en vanlig utställningsras kända för sitt tåliga och lugna temperament.

Foto: Sanna Eriksson

FROSTKÅGE2009-04-11 06:00
Huset är högt beläget med underbar utsikt över ett vintrigt Frostkåge, byn som ligger ungefär sex mil från Piteå, i Västerbotten.
Det är en bit till närmsta granne och det är tur. För hos Jeanette Ågren och hennes familj gals det i tid och otid - inte bara klockan sju på morgonen.
- Nej, det är en myt att tuppar bara gal just då, de lever om dygnet runt (skratt) En annan myt är att de skulle vara argsinta, men det är de oftast inte alls, tvärtom är de väldigt lugna och trevliga, säger Jeanette Ågren.
Inne i ladugården finns flera inhägnade sektioner. Här bor tuppar tillsammans med hönor, tuppar tillsammans med andra tuppar och hönor som i lugn och ro ruvar på sina ägg.
- Så till påsk blir det kycklingar! Och även under hela resten av våren och sommaren.
Det var för några år sedan som Jeanette kom på tanken att skaffa några höns och en tupp.
- Det blir oftast lite lugnare bland hönorna med en tupp, han håller ordning på dom. Och så tyckte jag att fem-sex hönor och en tupp skulle vara ganska lagom.
Det visade dock sig att Jeanette inte alls var nöjd med lagom. I dag finns 24 tuppar och ett 40-tal hönor i sex olika raser plus blandraser på gården.
Snäll som Ferdinand
Många av tupparna har namn och egna personligheter.
Jeanette lyfter ömt upp gamlingen i gänget, Obelix, av rasen Orpington. En tung hönsras framavlad i Storbritannien under 1800-talet:
- Men jag tror inte ens att han vet om att han är en tupp (skratt) Han är rädd för allt och jag tror inte att han har lyckats para sig någon gång, trots att hönorna fullkomligt lagt sig under honom. Men han är som tjuren Ferdinand, otroligt go!
Jeanette och sambon Urban planerar nu att bygga ut ladugården, men fler raser blir det inte (i alla fall inte just nu).
Samtidigt är det bara att inse att tupparna är för många - i dagsläget ska ett tiotal bort. Jeanette påpekar att priset handlar om en symbolisk summa. Det viktigaste är att de får komma till bra hem, till människor som tar hand om dem.
Poserar i stallet
Tupparna poserar villigt när PT:s fotograf tar bilder på dem inne i ett av båsen. Jeanette berättar att hennes yngsta son, Emil, också gärna är ute i ladugården tillsammas med fjäderfäna.
- Det är en otroligt roligt hobby, men man blir tyvärr inte rik på den - tvärtom. Några "vanliga", tråkiga tuppar skulle jag inte vilja ha, men de här är så himla snygga att se på och så fäster man sig vid dom väldigt snabbt. Ju mer man håller på, desto mer tillgivna blir dom.

Tupp
Är bennämning på hannen bland hönsfåglarna.
Kännetecknas av en kraftfull kam och att under hakan finns hängande flikar, samt de nakna kinderna. Benen har sporrar.
Efter att tuppfäktning förbjudits i Sverige i mitten av 1800-talet inriktades istället aveln på nyttoproduktion och utställningsverksamhet.
Bara i Europa finns cirka 180 raser av "tamtuppar" listade, även inom raserna skiljer sig tupparna mycket åt utseendemässigt. Inom utställningsverksamheten finns flera hundra olika varianter.
Eftersom tuppen har en tendens att gala i gryningen har människorna alltid tillskrivit den både mytologiska och magiska egenskaper.
Inom den nordiska mytologin satt det en guldfjädrad tupp högst upp i världsträdets topp i Valhall.
Tuppen på kyrktornen (kyrktuppen), symboliserar förkunnandet av kristendomen och "den andliga gryningen".
Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om