Solanderleden är en av tolv välbesökta vandringsleder i landet som får ta del av Naturbonusen, ett årligt bidrag som friluftsföretaget Naturkompaniet delar ut till organisationer inom miljö, naturskydd och friluftsliv.
Sammanlagt 3,5 miljoner kronor fördelas mellan vandringslederna för underhåll och upprustning av trasiga skyltar, ledmarkeringar, spänger och vindskydd samt till att göra det möjligt för fler att besöka dem.
Den norrländska kustvandringsleden får 275 000 kronor som bland ska gå till projektet ”Vandringsled för alla året om” och Solanderleden ideell förening, som driver och utvecklar leden, står i startgroparna.
– Det känns fantastiskt och mycket välbehövligt. Det är mycket arbete som krävs och vi har många idéer, säger föreningens ordförande, Hansi Gelter.
Bidraget har ansökts tidigare utan resultat. Konkurrensen med de större organisationerna och vandringslederna är hård, varav det valdes en ny strategi i år.
– Vi tänkte att: ”Nu gör vi något udda. Vi söker pengar för att göra en led året runt.” Men inte bara det, vi vill göra den tillgänglig för alla, säger Hansi Gelter.
Utvecklingen av den idag 24 mil långa leden som går från Luleås flygplats i norr till Jävre kustby, söder om Piteå, började för cirka 15 år sedan. Syftet har hela tiden varit att den ska vara mer än bara en vandringsled.
Det är ett ständigt och dyrt arbete att underhålla leden. Just nu pågår ett arbete med att byta ut tolv år gamla vatten- och vindpinade skyltar och stolpar i trä. Enligt Hansi Gelter får föreningen värdefulla bidrag från både Piteå och Luleå kommun varje år, men de räcker bara till det mest nödvändiga.
Pengarna från Naturbonusen kommer även göra det möjligt för föreningen att ta fram riktlinjer för helt nya vandringsleder.
– De flesta vandrar under sensommar och hösten men vi som har snö halva året ska kunna göra det även då. Därför kommer vi att bli först i landet med en snöskovandringsled.
För att fler familjer med barn ska lockas av en vandringstur på Solinderleden ska den även utökas med barnfamiljsanpassade rundslingor.
– En sträcka som går från A till B är svårare här uppe än i södra Sverige där det finns fler busskommunikationer. Vi har några rundslingor men de kan vara för långa för familjer med mindre barn. En familjevandringssled ska vara kort och lätt att köra med barnvagn så det är verkligen något vi vill göra.
En tredje önskan är att skapa möjligheter för människor med fysiska funktionshinder att komma ut i naturen och Hansi Gelter har redan hittat den perfekta platsen.
– Nu räcker inte de här pengarna till, men det finns en jättefin sträcka på 300 meter i Rosfors ekopark som hade varit perfekt att markbereda för rullstolar, rullatorer och barnvagnar. Den leder fram till en mysig plats där man kan sitta och lyssna på fågelkvitter.
– Vi ska se till att fler kan nyttja vårt vackra naturlandskap, året om, säger Hansi Gelter.
De övriga vandringslederna som får motta bidrag från Naturkompaniet är Bohusleden, Gästrikeleden, Höga Kusten-leden, Isälvsleden, Kroppefjällsleden, Skåneleden, Smålandsleden, S:t Olavsleden, Sörmlandsleden, Upplandsleden, Östgötaleden.
Här ser du Solanderleden på Naturkartan.