Tobias Lindfors: "Bland det bästa priset jag fått"

Det är nu tio år sedan Tobias Lindfors, grundare av Student Consulting, utsågs till Årets företagare i Sverige. "Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka, jag blev så otroligt berörd", säger han.

På fredag presenteras Årets företagare i Luleå 2020, och i oktober avgörs vem som blir Årets företagare i Sverige. Tobias Lindfors är fortfarande den yngste hittills och den enda i Norrbotten som fått ta emot priset Årets företagare i Sverige.

På fredag presenteras Årets företagare i Luleå 2020, och i oktober avgörs vem som blir Årets företagare i Sverige. Tobias Lindfors är fortfarande den yngste hittills och den enda i Norrbotten som fått ta emot priset Årets företagare i Sverige.

Foto: Elin Emborg

Företagande2020-09-23 11:30

På fredag avslöjas vem som får ta emot det prestigefyllda priset Årets företagare i Luleå, som delas ut av Företagarna. Samtidigt är det precis tio år sedan som Tobias Lindsfors, vd, grundare och huvudägare av Student Consulting, fick ta emot priset, som även resulterade i att han utsågs till Årets företagare i Norrbotten och Årets företagare i Sverige. 

Hans minns galamiddagen på Münchenbryggeriet i Stockholm i november 2010, där 32-åringen fick ta emot priset som den yngsta någonsin.

– Det var något speciellt att få detta pris. Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka, jag blev så otroligt berörd. Snittåldern i näringslivet i Sverige är mycket högre. Att få komma in som ung, köra och lyckas göra den här resan och att få ett sådant pris så tidigt i livet, det var en orolig stolthet. Jag tror att detta inspirerar fler unga till att börja tidigt.

Tobias Lindfors berättar om ett särskilt minne från kvällen.

– Min pappa, mamma, bror och sambo var där. Pappa gillar verkligen Lena Philipsson, och jag fick gå upp på scen och sjunga Dansa i neon med henne när jag hade vunnit priset. Det var något speciellt.

Student Consulting hade då gått från att omsätta 32 miljoner år 2005, till 600 miljoner år 2010. Totalt hade de sysselsatt över 6000 personer i Sverige, Norge och Danmark. Idag sysselsätter de över 11 000 personer och omsätter som koncern över en miljard.

– Vi hade gjort en väldigt snabb tillväxtresa i jobbskapandet. Vi hade världens idé, otroligt duktiga kollegor och byggde branschledande IT-system. Det var en av anledningarna till att vi kunde växla upp bolaget så snabbt på fler orter och i fler länder. Jag kunde använda mitt entreprenörskap och offensiva tänkt men med struktur. Det är även därför vi kunnat fortsätta utvecklas långsiktigt med lönsam tillväxt, för det handlar inte bara om lönsam tillväxt ett eller två år, utan att göra det över tid. Det är ofta det som krävs för att bli Årets företagare i Sverige.

Tobias Lindfors och Student Consulting har vunnit flera priser därefter, men han menar att det inte är många som slår just Årets företagare.

– Det är bland det bästa priset jag fått för det var så speciellt att få det tidigt i livet. Det skapar en sådan energi, att känna att får man bara hålla sig frisk och kry kan man fortsätta utveckla sitt företag under väldigt lång tid framåt, säger han och fortsätter:

– Fortfarande känner jag att trots all framgång är det mesta ogjort. Det bygger i grunden på att man går till jobbet varje dag, med missionen om att varje dag sätta fler människor i jobb och ha branschens nöjdaste kunder, det är en större drivkraft än att bara tjäna pengar. Ska man orka över tid måste det vara väldigt roligt att gå till jobbet. Och roligt kommer också från att vinna, framgång skapar framgång.

Om priset

Årets företagare i Luleå är ett pris som delas ut av Företagarna i Luleå. Priset delas även ut på regional och nationell nivå.

Årets företagare i Luleå är också en av hjärnbalkarna inom Luleå business awards. Näringslivsgalan som skulle ha ägt rum i oktober är i år inställd, men de priser som ändå kommer att delas ut under hösten är:
Årets Hållbarhetspris (Hjärnbalk), Årets Unga företagare (Hjärnbalk)
Årets Tillväxtföretag (Hjärnbalk)
Årets Varumärke (Hjärnbalk)
Årets Digitalisering (Hederspris)
Årets Nya Företagare (Hederspris)
Årets UF-ambassadör (Hederspris)
Årets Guldkorn (Hederspris)
Luleå kommuns företagarstipendium (Hederspris)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!