Moa Lindqvist, 21 år, Umeå
Sjuksköterskeutbildningen, termin 4
Hej Moa, varför valde du att plugga där du pluggar?
– Jag ville bort från Piteå, men kände ändå att jag inte ville allt för långt bort - så Umeå kändes perfekt! Inte nog med det hade man ju hört att Umeå skulle vara en väldigt bra pluggstad.
Hur skulle du beskriva staden du pluggar i?
– En stor men kompakt stad. Man kan cykla överallt, men har ändå den där storstadskänslan. Det är liv i den, men har ändå ett sorts lugn över sig. Det är en stad gjord för alla, helt enkelt!
Hur är studentlivet?
– Studentlivet äger! Jag har verkligen så himla roligt och detta är hittills - den bästa tiden i mitt liv. Älskar att träffa människor som kommer från olika delar av Sverige och dela samma livsstil, just studentlivet. Högskoleplugget är helt annat i jämförelse från grundskolan och gymnasiet, man träffas på biblioteket med vänner och studerar, man går på föreläsningar och har ett helt annat typ av eget ansvar. Det är verkligen så himla roligt, vill inte tänka på att mina tre år är över om ett år.
Vad kan man göra där som student?
– Mycket! Det finns kårhus, som har EPP (efter-plugg-pub) som har öppet vissa dagar i veckan som kan vara trevliga att hänga på! Det finns även olika organisationer som ordnar student-ski i olika skidorter, exempelvis IKSU (ett träningscenter). Jag var tillsammans med IKSU iväg på student-ski i Hemavan i januari med mina klasskompisar! Brännbollsyran är en stor grej här i Umeå i början av sommaren. Det finns även flera spelföreningar som man kan engagera sig i! Alla olika typer av kampsporter och sporter i allmänhet som man kan bli delaktig i.
Hur lätt/svårt är det att få boende?
– Det kan vara väldigt tufft. Det handlar om att hitta en privat hyresvärd eller att ha stått i kö i någon bostadskö en lång tid för att ha chans till ett boende. Jag och min sambo hade däremot tur - vi hittade en privat hyresvärd via Blocket där vi fann vår första lägenhet. Ett år senare fick vi tag på ett förstahandskontrakt via Rikshem, vilket var mycket förvånande, men såklart jätteroligt. Så det är väldigt olika!
Vad skulle du ge för tips till någon som tänkt flytta dit för att studera?
– Engagera dig i en förening - det finns så många att välja mellan! Det finns även, som nämnt ovan, olika kårhus relaterade till de flesta plugglinjer som man kan engagera sig i. Där kan man jobba i baren, laga mat eller annat, för att stödja sitt eget kårhus. Det finns mycket att engagera sig i helt enkelt här i Umeå, vilket är väldigt roligt. Om man är en person som är ambitiös och älskar att ha många bollar i luften, eller bara vill leva i en stad med massa fina, snälla människor - är detta staden för dig!
Gustav Bergstedt, 19, Uppsala
Juristprogrammet, termin 2
Hej Gustav, varför valde du att plugga där du pluggar?
– Jag valde att studera i Uppsala, dels på grund av det rika studentlivet. Jag hade fått återberättat för mig hur fantastisk denna stad är, eftersom att både mormor och morfar bott och studerat här i staden. De var källor som hjälpte mig, genom att berätta hur det var att studera i staden. Universitet och just juristprogrammet här har även ett gott rykte inom branschen.
Hur skulle du beskriva staden du pluggar i?
– Uppsala är en möjligheternas stad, med många olika typer av människor. Då det är en akademisk stad finns det även många akademiska människor och det är väldigt mycket tänkande och idéer som sprids kring människorna i staden. Uppsala är även en oerhört vacker stad, då det finns många bevarade byggnader som ger staden en härlig stämning. Uppsala är även en speciell stad på det sätt att det bor 250 000 här, men staden känns ändå som en liten stad i en stor stad. Du har nära till allting och det känns inte bombastiskt på något sätt, det känns väldigt genuint och mysigt här.
Hur är studentlivet?
– Uppsala är ändå unikt i det avseendet att studentlivet är så pass bra som det är, jämfört med andra städers studentliv. Studentlivet i staden består till stor del av olika nationer, olika sorts föreningar alltså, som finns för att främja studietiden. Nationerna är baserade på Sveriges landskap, alltså till exempel Norrlands nation, Östgöta nation. Nationerna fungerar som hjälpmedel för alla studenter, man får tillgång till studielokal, pubar och event som gör att man aldrig har en tråkig stund. Nationerna är jättebra då de verkligen håller igång drivet som finns hos studenterna! De är i princip studentlivet.
Vad kan man göra där som student?
– Det finns bland annat olika sittningar, som även kallas gasker ibland, de är riktigt roliga. En sittning innebär att man har en högtidlig middag, som följer en viss klädkod och man äter gott och umgås med andra studenter, samt har aktiviteter under kvällen. Sedan finns det även massor av kaféer, restauranger och pubar som man kan samlas i tillsammans med sina vänner och studiekompisar. Man kan socialisera sig på nationerna, där man även har möjlighet att äta frukost, lunch och middagar på deras områden.
– Valborg, som jag inte hunnit uppleva här än, sägs även vara en fantastisk tid här i Uppsala. Det ryktas att staden väcks till liv, då det blir en sann folkfest med mycket aktiviteter och evenemang. Valborg i Uppsala kan nog liknas vid Piteå Summer Games där Piteå verkligen kommer till liv.
Hur lätt/svårt är det att få boende?
– Intressant fråga, för det beror nämligen på hur mycket du anstränger dig. Det är klart att det inte är lätt, men är man aktiv och verkligen försöker så är det alls inte omöjligt att hitta boende här. Just nu bor jag som inneboende och hyr ett rum i en lägenhet, sådant kan man hitta olika plattformar för på internet. Studentrum tillhandahålls även av nationerna, så ifall man går med i deras nation går man med i deras bostadsförening där man kan ha en chans att få ett boende.
– Sammanfattat är det ingen enkelhet, är man engagerad och letar ofta där man kan hitta bostäder eller rum för uthyrning så kan man absolut hitta det. Jag hade absolut inga problem och trivs väldigt bra som inneboende.
Vad skulle du ge för konkreta tips till någon som ska börja plugga där? (Ex: engagera sig i en förening, gå med i kåren, sänd i studentradion osv osv)
– Föreningslivet och kårlivet är ett perfekt sätt att bygga nya bekantskaper. Man kan jobba med nationen, exempelvis på en pub eller bar, engagera dig i dess alla olika föreningar, men även föreningar inom just din utbildning. Juridiska föreningen har till exempel väldigt många aktiviteter och sådant som man kan engagera sig i. Det rekommenderar jag.
– Ett annat väldigt bra tips är att försöka hålla vågen jämn, alltså på ena sidan har du dina studier, på andra sidan studentlivet. Det gäller att hitta en balansgång för att få ut den maximala upplevelsen. Då tror jag man kommer ha det otroligt bra i Uppsala!
Fanny Lindström, 19, Burträsk
Edelviks folkhögskola, termin 2
Hej Fanny, varför valde du att plugga där du pluggar?
– Efter gymnasiet hade jag nästan ingen aning vad jag ville göra, endast att jag inte ville börja på universitet direkt men att jag ändå ville fortsätta med film. Jag kollade runt på olika folkhögskolor och hittade ett par olika men Edelviks folkhögskola i Burträsk var den som lockade mest; relativt nära, mysig miljö och med inriktningen jag önskade.
Hur skulle du beskriva staden du pluggar i?
– Burträsk är ganska litet men väldigt vackert. Det finns mängder av olika sorters träd överallt och trots vad dess namn ger för intryck så är Burträsket mycket vackert och det går att hyra olika färdmedel för att ta sig ut på sjön.
Hur är studentlivet?
– Studentlivet är väldigt befriande ifall du frågar mig. Eftersom vi bor på internat tar det ca 2 minuter att gå till skolan, vi får frukost, lunch och fika under vardagarna och de som bor nära kan åka hem till föräldrarna under helgerna. Det kommer alltid vara folk man trivs bättre eller sämre med, vissa som plockar ur diskmaskinen och vissa som bara lämnar tallriken i diskhon; men vad är ett kollektiv utan konflikter? Det bästa med att bo på internat är troligtvis hur lätt det är att balansera studierna med umgänge då man bor med sina klasskamrater och går i skola med sina grannar.
Vad kan man göra där som student?
– Burträsk erbjuder många olika aktiviteter att spendera sin tid med. Det finns inga stora gallerior eller kända klädbutiker men det finns pizzeria, gym, simbassäng, ishall och mycket mer. Som elev på Edelvik har man tillgång till nästan alla skolans lokaler eftersom ens rumsnyckel passar i många dörrar. Man kan bl.a. se film i biblioteket (som sägs vara hemsökt), hänga i kryptan eller dreja i keramiken.
Hur lätt/svårt är det att få boende?
– Det är garanterad bostad ifall man söker hit eftersom de endast tar in ett visst antal elever och har nog med rum för alla. Man kan önska ett stort eller litet rum som inte är lika säkert att man får som man vill men ett rum får man definitivt.
Vad skulle du ge för tips till någon som tänkt flytta dit för att studera?
– En småsak som kan underlätta att ha med sig kan vara ett par tofflor för att gå på nymoppat golv eller mellan duschen och sovrummet. Även en cykel eller något färdmedel att ta sig fram och tillbaks till affären snabbare är ett starkt tips. Det är lätt att bli isolerad på sitt rum när man äntligen fått flytta hemifrån och slipper mammas tjat, men glöm inte att frisk luft och motion fortfarande är viktigt. En sista önskan är att du ska hålla dig till ditt utrymme i frys och skafferi, städa efter dig och ta ut sopor när det behövs.
Frida Bergström, 22 år, Luleå
Civilingenjör, termin 6
Hej Frida, varför valde du att plugga där du pluggar?
– Först var det för att jag kom in på ett program (på skolan), när jag sedan valde att byta program var det självklart att plugga här, till största delen pågrund av gemenskapen som är här uppe.
Hur skulle du beskriva staden du pluggar i?
– Annorlunda från andra universitetsstäder, framförallt är det väldigt vackert på vintern och nära till fin natur, sedan är det rätt trevligt när värmen kommer också, även om den kommer sent.
Hur är studentlivet?
– Det är ändå bättre än vad som generellt hörs om Luleå, och jag tror att allt är vad man gör det till. Nolleperioden är vår inspark som består av två veckor dagliga och kvällsaktiviteter Under läsåret anordnas även fin- och fulsittningar, pubar och studentfester på STUK.
Hur lätt/svårt är det att få boende?
– Jag ställde mig i bostadskö när jag började plugga och fick ett förstahandskontrakt ungefär ett år efter det. Andrahandskontrakt är relativt enkelt att hitta, speciellt under hösten då många åker utomlands.
Vad kan man göra där som student?
– Det finns massvis att engagera sig i, allt ifrån sektioner till konsultverksamheter. Olika sektioner håller ofta olika typer event som till största del är gratis, annars hålls både ful- och finsittningar för en liten slant. Det finns även sektioner under Stil som anordnar skidresor och friluftsaktiviteter.
Vad skulle du ge för tips till någon som tänkt flytta dit för att studera?
– Engagera dig i någon av sektionerna förslagsvis den du tillhör! där finns allt ifrån arbetsmarknadsutskott till sexmästeri.
Jens Isaksson, 24, Lund
Personalvetarprogrammet, termin 3
Hej Jens, varför valde du att plugga där du pluggar?
– Jag ville ha studentliv, då fanns det Uppsala eller Lund att välja mellan. Jag valde Lund för jag ville ha praktiken på min utbildning, och för att boendesituationen är bättre här. Uppsala är väldigt utspritt medan Lund är mer kompakt, jag bor i centrala Lund vilket är fantastiskt. Sen hatar jag också Stockholm, av hela mitt hjärta, jag mådde illa av tanken att bo så nära Stockholm.
Hur skulle du beskriva staden du pluggar i?
– Lund är en gammal stad med gamla, vackra byggnader, blåsta fönster och utan skyline. Det finns tre stora studentområden, vilket man än är på kommer man inte ha längre än två kilometer till någonting, allt är så nära i Lund. Busskort behöver man inte, det är cykelavstånd till allt. Och det är ganska fantastiskt, det blir en så sluten gemenskap. Till skillnad från många studentstäder finns inget campus, universitetet är lite utspritt men fakulteterna har sina områden. Det leder till att folk går överallt och stöter på varandra. Jag trivs så otroligt bra, Lund har blivit hemma för mig och jag har liksom hemlängtan dit när jag är någon annanstans.
– Av någon anledning åker folk Voi överallt, det är lite märkligt.
Hur är studentlivet?
– Det är extremt aktivt, och drivs helt av andra studenter. Vi har 13 nationer som anordnar allt ifrån luncher och brunscher till pubkvällar och massor av andra aktiviteter. I Lund finns flera spexensembler, tänk en blandning av teater, musik och underhållning. Det är väldigt etablerat och har funnits under typ hela 1900-talet. Det är ett bra sätt att knyta kontakter mellan utbildningarna. Det är många kreativa själar inblandade, man behöver inte vara någon showman för att vara med utan majoriteten arbetar i kulisserna med att bygga scen, fixa sittningar och så.
– Var fjärde år anordnas Lundakarnevalen, en karneval som drar en halv miljon människor till Lund. Det är allt från underhållning till ett lång tåg med tusentals personer som går genom hela Lund. Eventet engagerar ungefär 3500 volontärer och pågår i tre dagar, nä alltså det går inte att förklara hur brakstort det är.
Vad kan man göra där som student?
– Det händer galna saker hela tiden. Förutom alla fester, karnevalen, och allt som nationerna anordnar ska jag till exempel åka tandemcykel från Göteborg till Lund i maj. Det är några studenter som fick för sig någon gång att det var en bra idé och nu har det blivit en grej, jag vet ärligt talat inte vad jag har gett mig in på, det känns livsfarligt, men det blir nog kul.
Hur lätt eller svårt är det att få boende?
– Det är lättare än om man jämför med till exempel Uppsala. På studentbostadsföreningen finns ett lägenhetslotteri för alla som inte bor i Skåne, där man börjar samla poäng per antal minuter man är med sedan man blivit antagen till sin utbildning. Så får de flesta bostad. Det brukar i värsta fall inte ta längre än en termin att få ett förstahandskontrakt.
– Jag är med i Lunds nation och därför bor jag på nationen. Jag är förman vilket ger mig extra poäng, men ju mer man jobbar desto fler poäng kan man få och bara den nationen har drygt 300 lägenheter, så det hjälper, många får bostad på det sättet.
Vad skulle du ge för konkreta tips till någon som ska börja plugga där?
– Om man pluggar en fristående kurs kan det vara svårare att få vänner, klassen är mer splittrad för alla är där av olika anledningar, åldrarna är blandade och så vidare. Då tipsar jag om att engagera sig i en nation och jobba. Bli förman eller gå med i en kår, det är så man blir delaktig i studentlivet och då kommer man hitta folk som är likasinnade, folk man kanske aldrig trodde att man skulle bli kompis med, från alla möjliga program. Jag hänger med allt från läkare och teknologer till de som pluggar 7,5 hp danska. Det mest unika med att vara student är den stora mängden och blandningen av människor, så länge du vågar leta. Det är en chans man nog bara får en gång i livet.
– Skaffa gymkort, ta hand om dig! Det festas mycket så ät bra, träna och gör matlådor. Det finns jättebra studieplatser med mikro och kök där man får ta med sig egen mat och då sparar man pengar.