– De sitter i medling och förhandlar fram till dess att varslet träder i kraft vid midnatt. Varslet gäller samtliga 430 piloter inom SAS, säger Rebecca Rosenvinge, presskoordinator på Svensk pilotförening.
Tvisten gäller ett nytt kollektivavtal där det återstår tre huvudfrågor, enligt Wilhelm Tersmeden, vice ordförande i pilotfackets SAS-sektion: Piloternas arbetsbelastning på kortlinjer, piloternas rätt till vila vid långflygningar samt hur man fördelar arbetsplatser internt.
Tre huvudområden
– Det är de här tre huvudområdena där vi inte är överens, sade han till TT i tisdags.
– Det är samtliga våra medlemmar i Sverige som berörs natten mellan onsdag och torsdag. Vi jobbar dag och natt för att försöka lösa den här konflikten.
SAS har tidigare lyckats få till stånd avtal med de norska och danska facken och de piloterna berörs inte av en eventuell strejk.
För resenärer betyder inställda flyg att man har rätt att antingen få boka om biljetten eller att SAS ska göra en återbetalning.
Ombokning eller återbetalning
– De ska erbjuda båda de här alternativen. Begär du återbetalning har bolagen sju dagar på sig att göra återbetalningen. Du har också rätt till assistans i form av boende och mat vid utlandsvistelse, säger Jan Nyqvist, enhetschef vid Konsumentverket.
Skulle strejken bli långdragen med resultatet att resenärer sitter fast runtom i Europa kan det också bli aktuellt med ombokningar till andra flygbolag.
– Det viktiga är att man får informationen. Det är bolagens skyldighet. Vi har sett många fall där passagerare inte vet om sina rättigheter och sover på en bänk på en flygplats. Så ska det inte vara, säger Jan Nyqvist. (TT)