Girjasmålet – hela historien från 1986

Tingsrätten. Gällivare tingsrätt gav Girjas sameby rätt, men staten överklagade. Troligtvis kommer målet överklagas till HD eftersom båda parter vill se ett prejudikat i frågan.

Tingsrätten. Gällivare tingsrätt gav Girjas sameby rätt, men staten överklagade. Troligtvis kommer målet överklagas till HD eftersom båda parter vill se ett prejudikat i frågan.

Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

Fiske2017-11-05 04:55

1986

I september begär statsminister Ingvar Carlsson (S) in ett yttrande från lagrådet om en ny jaktlag. En tjänsteman skriver ordet "markägaren" i lagtexten utan att man först tar ställning till detta. Eftersom att staten är markägare anses det vara början på att staten tar över jakträtten i fjällen. Den nya jaktlagen klubbas sedan igenom i April 1987.

1989

I Juni lägger samerättsutredningen fram ett förslag om ett sameting som borde få ansvaret för jakt och fiske.

Svenska jägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund föreslår gemensamt i december att man ska utöka möjligheterna till jakt och fiske i fjällvärlden.

1992

Regeringen, med statsminister Carl Bildt (M) lägger i oktober fram en proposition om samerna och samisk kultur. Inrättande av sametinget föreslås och att släppa jakt och fiske fritt i fjällen och att samebyarnas inflytande över jakt och fiske försvinner. Detta väcker starka protester från Svenska samernas riksförbund.

Riksdagen med borgerlig majoritet klubbar i december igenom propositionen. Protestjojkare blir utkastade från riksdagen.

1993

Regeringen beslutar i juli om formen på småviltsjakt.

"Rätt till småviltsjakt och handredskapsfiske på statens mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen skall upplåtas om olägenhet av betydelse inte uppkommer för rennäringen och om det inte möter något hinder enligt bestämmelserna i 32 § rennäringslagen (1971:437).Vid upplåtelse av rätt till annan jakt eller annat fiske skallföreträde ges sådana personer för vilka jakten eller fisket är av väsentlig betydelse för deras försörjning."

Sametinget invigs i augusti i Kiruna. Det är dagen efter att samerna förlorar förvaltningsrätten i Västerbotten. Samerna demonstrerar och anordnar en hungerprotest i Kiruna. Bland de första sakerna som sametinget gör är att göra en missförtroendeförklaring mot Per Unckel som var ansvarig minister i frågan.

1997

I december skärper den socialdemokratiska regeringen reglerna för utländska jägare och fiskare. Småviltsjägare ska då vara fast bosatta i Sverige.

2003

Ann-Christin Nykvist (S) tillsätter i april en utredning för att se över frågor om jakt och fiske i fjällen.

2006

I januari är jaktutredningen färdig och slår fast att samebyarna har en minst lika stark jakt- och fiskerätt som staten på statens mark ovanför odlingsgränsen. Nedanför odlingsgränsen och på privat mark är den svagare. Utredaren menar att samebyarnas inflytande måste bli större. Förslaget blir att samebyar och markägare förvaltar jakt och fiske tillsammans med samma inflytande ovanför odlingsgränsen. Under odlingsgränsen ska samerna ha mindre än halva inflytandet. Men inget av förslagen har genomförts.

I juni visar en utredning att det strider mot EU:s principer att utländska jägare inte har samma rätt att jaga i Sverige. Det anses strida mot den fria rörligheten.

I augusti börjar Svenska samernas riksförbund utreda möjligheten att stämma staten om jakten och fisket.

2007

Dåvarande alliansregeringen öppnar i mars upp jakten för utländska jägare, vilket väcker starka protester från svenska jägare.

I april ger regeringen Jordbruksverket uppdrag att utvärdera hur beslutet om att öppna jakten för utländska jägare påverkar bland annat rennäringen och svensk jakttradition.

2008

I juni bestämmer Svenska samernas riksförbund att de tillsammans med Girjas sameby ska lämna in en stämningsansökan mot staten. Vilket de gör i maj 2009. Man yrkar på ensamrätt över jakt och fisket på åretruntmarkerna.

2010

I maj avvisar staten SSR, och Girjas stämningsansökan och menar att rättegången inte ska genomföras. Staten menar att stämningen är oprecis och att Girjas inte är rättmätig part.

2012

Rättegången får klartecken i februari. Varken tingsrätten eller hovrätten anser att det finns några hinder för en rättegång.

En ny jaktutredning startas i juli månad. Bland annat vill man utreda utländska jägares rätt till småviltsjakten i fjällen och samernas rätt att jaga älg.

2015

Sven-Erik Bucht (S) lägger ner jaktutredningen i februari. Men Sveriges riksdag beslutar i mars att fortsätta jaktutredningen trots Buchts beslut.

2015

Huvudförhandlingen i Girjasmålet inleds i maj och den fortsätter till slutet av juni. Domen skjuts upp två gånger tills man i februari 2016 meddelar att Girjas sameby har vunnit målet. I slutet av februari överklagade staten domen till Hovrätten.

Källa: Sameradion & SVT Sápmi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!