Peter Nilssons brinnande intresse för fågelskådning började redan vid 15 års ålder. I början på 2000-talet tog han steget in i digiscopingvärlden.
– Det går ut på att jag använder en tubkikare som objektiv. I grunden är den ju till för fågelskådning, men ibland behöver man ju ta en dokumentationsbild. Sedan kan man ju ta det ett steg längre och försöka göra en bra bild, säger han.
Under åren har det blivit en hel del bra bilder. En av tillverkarna av tubkikare arrangerar årligen en tävling i fyra klasser. Rörelsebilder, däggdjur, video samt porträtt och makro.
Vanligtvis tävlar fotografer från alla världens kontinenter i vad som är den största tävlingen i digiscoping. Som mest har runt 500 deltagit.
– Man får skicka in fem bilder per klass, så det blir ganska många bilder man tävlar mot. Jag har varit med varje år sedan 2008 och kommit topp tio varje år, säger Peter Nilsson, som håller sig till fotoklasserna men som har testat video ett år.
I år dominerade han tävlingen med två förstaplatser och en andraplats.
– Nästan rent hus. I fjol gick det också bra, då kom jag etta, tvåa och trea. Det är självklart kul att bli uppmärksammad när man tagit en bild man är nöjd över.
Tubkikaren motsvarar ungefär ett 1200 millimeters objektiv.
– Att plåta fåglar med den här tar längre tid, men du stör dem aldrig. Du är alltid på långt avstånd. De allra bästa bilderna får man på 20–50 meters avstånd.
De bästa bilderna tar han under våren.
– Ett 1200 millimeters objektiv är ju ganska ljussvagt, så den här tiden på året är det nästan omöjligt att plåta. På våren är det ljust, samtidigt som det finns kvar lite snö.