Misstänkt miljöbrott i Fagervik

Efter avslöjandet om utsläppen av orenat avloppsvatten från asylboendet i Fagervik, överväger kommunens miljöinspektör att göra en åtalsanmälan om miljöbrott.

Inspektion. På fredagen besökte kommunens miljöinspektör Fagerviks läger- och kursgård. Nu kräver kommunen omedelbara åtgärder.

Inspektion. På fredagen besökte kommunens miljöinspektör Fagerviks läger- och kursgård. Nu kräver kommunen omedelbara åtgärder.

Foto: Maria Johansson

FAGERVIK2016-05-13 17:25

Miljöinspektören Ulf Isaksson, Piteå kommun, besökte Fagerviks läger- och kursgård under fredagen för en inspektion av avloppsanläggningen.

– Den är gammal och överbelastad. Det innebär en påtaglig risk, säger Ulf Isaksson.

Kommunen kräver nu att förläggningen omedelbart vidtar åtgärder.

– Till och börja med ska de börja slamtömma varannan vecka istället för en gång i månaden, men en långsiktig lösning ska vara på plats inom två–tre månader, säger Isaksson.

Kommunen avråder också från bad vid Fagerviks badplats, trots att den ligger uppströms från utloppet sett.

– Ja, vi rekommenderar dem att inte sätta ner några bryggor där i sommar, säger Ulf Isaksson.

Han kan inte säga hur länge utsläppen pågått, men sannolikt är att de har börjat någon gång i höstas. Flyktingarna som bor i Fagervik anlände i september–oktober.

Fagervik ligger på gränsen mellan den yttre och inre skyddszonen till vattentäkten i Vitsand.

Har utsläppen påverkat vattentäkten?

– Inte så länge reningen har fungerat, säger Ulf Isaksson.

Han tror dock inte att utsläppen orsakat några allvarliga konsekvenser.

– Nej, det tror jag inte. Men som sagt innebär det här en påtaglig risk. Det finns lagar och regler för hur avlopp ska tas om hand och det här uppfyller inte dagens krav, säger Ulf Isaksson.

– Det är lika allvarligt att 50 personer orsakar ett avloppsutsläpp som om 50 enskilda avlopp skulle släppa ut lika mycket, säger han.

Det är stiftelsen som äger Fagerviks läger- och kursgård som är ytterst ansvarig för att åtgärda problemen med avloppsanläggningen. Men Roger Blombäck, delägare i Norrlands guldklimp AB som driver flyktingförläggningen i Fagervik, ser det som att alla inblandade parter måste hjälpas åt för att komma fram till en lösning.

– Det ligger inte i min natur att frånsäga mig såna delar. Jag ser det som att alla sitter i samma båt. Vi, arrendatorerna och stiftelsen, säger han.

Blombäcks förhoppning är att de förtätade slamtömningarna ska räcka som åtgärd, fram tills det är möjligt att ansluta anläggningen till ett kommunalt VA-nät. En förhoppning som dock verkar hänga på en skör tråd. Enligt Ulf Isaksson finns det ett kommunalt VA-nät i Svensbyn, men det är osäkert om det nätet har tillräcklig kapacitet.

På längre sikt kan det bli aktuellt att knyta ihop VA-näten i Svensbyn och på Lindbäcksstadion, men där är ingenting klart.

Vattentäkter

Vatten är i ständig rörelse och cirkulerar i sitt eget kretslopp. Vatten ägs inte av någon och föroreningar i vattnet kan spridas långa sträckor. Det är därför mycket viktigt att skydda vattnet mot förorening.

Därför upprättas vattenskyddsområden kring vattentäkter, som nyttjas till att producera dricksvatten. Vattenskyddsområden delas in i olika zoner beroende på avstånd till vattentäkten och den tid det tar för vattnet att nå vattentäkten. Inom zonerna gäller olika skyddsföreskrifter för att risken för förorening skall minska.

Källa: Pireva

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om