Fagervik slipper plugga avloppsröret

Efter PT:s avslöjande om avloppsutsläppen i Fagervik ställde kommunen hårda åtgärdskrav på asylboendet. Nu backar kommunen från en del av kraven.

Vattnet från utloppet bildar en "ränna" i vegetationen.

Vattnet från utloppet bildar en "ränna" i vegetationen.

Foto: Jens Ökvist

FAGERVIK2016-06-20 22:00

De krav som ställdes från kommunens miljöinspektörer var att det förorenade markområdet skulle kalkas, avloppsröret skulle pluggas igen och brunnen skulle slamtömmas oftare. Någon kalkning är ännu inte genomförd och kommunen har nu backat från kravet om att plugga igen avloppsröret.

– Det var tanken från början, ja, men det skulle inte gå på grund av att det är för hög belastning, säger Lisa Sandström, miljöinspektör vid Piteå kommun.

LÄS OCKSÅ: Orenat vatten rakt ut i fjärden

Enligt henne jobbar kommunen alltid efter miljöbalken och i den finns en så kallad rimlighetsavvägning.

– Om vi pluggat igen avloppet hade de varit tvungna att tömma brunnen en–två gånger per dag, vilket inte är rimligt, säger Lisa Sandström.

Att kommunen helt enkelt kunnat stänga flyktingförläggningen, ser hon inte som aktuellt.

– Nej, vi har inte bedömt det som aktuellt att stänga hela förläggningen. Vi har bedömt att de har minskat på utsläppen nu och de håller på att jobba fram en lösning. Utsläppen ska absolut upphöra helt, det är vi och verksamhetsutövarna överens om, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Misstänkt miljöbrott i Fagervik

För närvarande töms trekammarbrunnen på slam en gång i veckan.

Innebär inte det då att utsläppen fortfarande pågår?

– Nej, reningsgraden är högre nu när brunnen töms oftare. Med nuvarande tömningsfrekvens klarar markbädden av att rena mer, säger Lisa Sandström.

Det var i mitten av maj som PT uppmärksammade problemen med föroreningarna första gången, två veckor senare presenterade kommunen sina åtgärdskrav. Miljöinspektören Ulf Isaksson sade dessutom att kommunen övervägde att göra en åtalsanmälan om miljöbrott.

LÄS OCKSÅ: Åtgärder efter miljöskandalen i Fagervik

Gällande kalkningen, rekommenderade kommunen det för att minska risk för smitta och försurning.

– De har tagit på sig att kalka frivilligt, men skulle det visa sig att de inte gör det så får vi ta till med ett beslut om föreläggande, säger Lisa Sandström.

Hon menar att verksamhetsutövarna nu själva håller koll på brunnen, så att slammet inte breddar över.

– När vi var där första gången var det slam i alla tre kamrarna, nu är det inte det. Men vi för en dialog med verksamhetsutövarna och jag ska åka dit i veckan, säger Sandström.

Blir det någon åtalsanmälan?

– Inte i dagsläget. Vi avvaktar tills vi har en helhetsbild av vilka åtgärder som vidtagits, säger Lisa Sandström.

Fagerviksutsläppen

Bakgrund

I mitten av maj avslöjade PT att flyktingförläggningen släppte ut orenat avloppsvatten rakt ut i älven. Det bor ungefär 50 personer på flyktingförläggningen och utsläppen tros ha pågått sedan hösten 2015. Kommunens miljöinspektör Ulf Isaksson bedömde då utsläppen som mycket allvarliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om