Arrendatorerna Jonas Nilsson och Stefan Thomson har genomfört omfattande byggnationer för att anpassa Fagerviks lägergård till en flyktingförläggning. Planen var att Probonia AB skulle driva verksamheten och börja ta emot asylsökande under sommaren.
– Det var en teknikalitet som stoppade det. Vi hade helt enkelt gjort ett fel i upphandlingsmaterialet. Den här gången ska vi inte göra samma misstag, säger delägaren Roger Blombäck.
Nytt anbud
Migrationsverket har genomfört en ny upphandling av asylboenden där anbudstiden går ut på måndag. Roger Blombäck kommer då att lämna in en ny ansökan om att ta emot 60 asylsökande på Fagervik.
– Jag och en kollega har tidigare drivit anläggningar i Vuollerim och Pajala via Norrlands guldklimp AB. Den här gången lägger vi anbudet i det bolaget, säger han.
"Snabba avtal"
Om anläggningen klarar besiktningen och företaget tecknar avtal med Migrationsverket tror Roger Blombäck att anläggningen kan börja ta emot flyktingar tidigast i början av oktober.
– Det känns som att Migrationsverket vill ha snabba avtal med entreprenörerna. Jag tror att de kommer att komma med beslut redan till veckan.
Mindre rum
Fagerviks kursgård har byggts om för 1,5 miljon kronor och entreprenörerna är angelägna om att få ett avtal och börja betala av investeringen.
– Eftersom Fagervik var byggt som en kursgård med stora rum har vi minskat rummen enligt konstens alla regler med gips på väggar och tak. Vi har satt in branddörrar och installerat brandlarm kopplat mot SOS Alarm, säger Blombäck.
Sänkta krav
Enligt honom har Migrationsverket krav på brandskydd och ventilation varit så höga att många potentiella asylboenden fallit bort i urvalsprovessen. I den här upphandlingen upplever Roger Blombäck att Migrationsverket börjat lättat lite på kraven.
– Det är nog ett allmänt tycke i den här branschen att Migrationsverket lagt ribban lite för högt tidigare. Nu känns det som att det är på väg till en rimlig nivå, säger han.
Stängt asylboende
Flyktingströmmen i Europa ökar och Roger Blombäck upplever att allt fler medborgare anstränger sig för att hjälpa asylsökande som kommer till i Sverige.
– En av de saker de behöver är tak över huvudet, mat och trygghet. Det kan vi erbjuda, säger han.
Sedan i sommar finns inga asylsökande i den gamla församlingsgården i Långträsk som byggts om till flyktingboende. Vad som kommer hända med verksamheten i framtiden är oklart. PT har sökt Jan Ölund, HLP Invest, som drivit asylboendet.
– Antalet asylsökande i Långträsk är ungefär halverat sedan tidigare, säger Mats Engman, enhetschef på Migrationsverket i Boden, utan att kunna kommentera anledningen till att asylboendet stängts.