Förra EU-valet röstade 42 procent av Norrbottningarna i åldersgruppen 18-29 år, vilket var lägre än valdeltagandet bland unga på riksnivå. Samtidigt visar Novus undersökning att 67 procent av unga planerar att rösta i årets val. Valsedlarna har anlänt och från och med den 8 maj kan man förtidsrösta i valfri vallokal.
– Mycket tyder på att ungdomar inte riktigt vet hur det funkar och att de inte får tillräckligt med information, säger Felix Roos som är en av Strömbackaskolans EU-ambassadörer. Tillsammans med Angelina Långström och Daniel Giornetti ska han se till att upplysa eleverna om EU och dess arbete, och uppmuntra dem att rösta i både skolvalet och det faktiska valet den 26 maj.
– Vi vill inspirera fler till att bry sig. Många tror att de inte påverkas av EU men det är ju helt fel, säger Angelina Långström.
Som exempel ger hon möjligheten att surfa för samma pris som i Sverige när man befinner sig utomlands i Europa, och erbjudandet för 18-åringar att resa gratis via Interrail-kort.
– Ja, att resa över huvud taget inom EU är ju väldigt enkelt, det märkte vi när vi åkte till Bryssel, säger Daniel Giornetti.
– Och inte bara att resa. Att köpa kläder, skor, frukt i affären, mycket av de möjligheterna kommer från handelsavtal mellan EU-länderna, säger Felix Roos.
Trion föreläser i gymnasieklasserna för att förmedla vidare den kunskap de själva fick till sig efter deras besök i Europaparlamentet i Bryssel. De kommer också ha hand om skolvalet och räkna rösterna.
Kan ni förklara hur valet den 26 maj går till?
– Det är väldigt likt valet i Sverige, men man röstar ju bara i ett val och inte tre. Den största skillnaden skulle jag säga är att personrösterna är ännu viktigare i EU-valet. Parlamentarikerna i EU är mindre bundna till sina partier än i till exempel riksdagsvalet, och personer inom samma parti kan vara drivna i olika frågor, säger Angelina Långström.
Har ni något tips till de som inte vet hur de ska rösta?
– Hitta de frågor du själv brinner för, och hitta den person som driver de frågorna. Den parlamentarikern kanske inte ens behöver tillhöra det parti du egentligen skulle ha röstat på i Sverige, säger Felix Roos.
– Det kräver absolut arbete och research för att göra ett bra val men det finns många valkompasser som kan hjälpa en, säger Daniel Giornetti.
Under torsdagen var det EU-skolval på Strömbacka. I skrivande stund är antalet väljare ovisst, men ambassadörerna hoppas på att ha gjort skillnad.
– Har vi fått tre personer att rösta som annars inte skulle ha gjort det har vi lyckats. Men det viktigaste är såklart det riktiga valet, att folk använder sin demokratiska rättighet, säger Angelina Långström.