Norrbotniabanans framtid avgörs i EU

Efter valet väntas EU-parlamentet besluta att förlänga den stomnätskorridor som går mellan Skandinavien och Medelhavet, ScanMed. Det innebär att Norrbotniabanan blir en del av EU:s mest prioriterade infrastrukturprojekt.

Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB. (Arkivbild)

Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

EU-VALET2019-05-19 12:01

– EU har en enormt stor betydelse för Norrbotniabanan, det är jätteviktigt att rösta i valet, säger Elisabeth Sinclair, Norrbotniabanegruppen.

Hela 80 procent av EU:s infrastrukturbudget läggs på de nio stomnätskorridorer som pekats ut som Europas viktigaste transportstråk. Förra våren begärde den svenska regeringen att EU skulle utreda möjligheten att förlänga ScanMed som i dag slutar i Stockholm, så att den skulle sträcka sig upp till Kiruna-Narvik och Haparanda-Uleåborg.

– Allt ser väldigt bra ut. Diskussionerna fortsätter och samtalen tuffar på som de ska. Efter valet ska beslutet fattas, säger Elisabeth Sinclair.

Även Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB, har stor tilltro till att EU-parlamentet kommer fatta detta beslut.

– Förslaget är lagt och det är mycket väl förankrat i parlamentet. När beslutet är fattat betyder det i formell mening att vi ingår i korridoren och det är jätteviktigt för oss, säger han.

Granström menar att EU insett sitt beroende av svenska basvaror så som trä, järnmalm och stål.

– Det är dock väldigt viktigt hur våra svenska parlamentariker engagerar sig och jobbar i frågor som är viktiga för oss, det är ett exempel på EU-valets betydelse i Norrbotten, säger Gusten Granström.

Regeringen beslutade förra året att anslå sju miljarder kronor för byggandet av Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå. Byggstart var den 23 augusti. Pengarna räcker emellertid bara till halva sträckan.

– Vi jobbar nu parallellt med byggandet för att få fortsatt finansiering så att vi kan fortsätta bygga hela vägen upp till Skellefteå, säger Gusten Granström.

Därefter återstår sträckan mellan Skellefteå och Luleå.

– Boden–Haparanda är redan färdig. Det allt hänger på sen är hur många projekt som söker, säger Elisabeth Sinclair.

Hon förklarar att beslutet att Norrbotniabanan blir en del av ScanMed är en garanti för att också svenska staten måste se till att bygget blir gjort.

– Om EU är med och finansierar, då måste staten stå i bakgrunden. EU har en övergripande syn, de ser vart det finns flaskhalsar i Europas transportsystem och de här pengarna ska användas till projekt av vikt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om