Inger Rydberg är chef vid Lantbrukarnas riksförbunds, LRF:s, Brysselkontor. Hon har svårt att förstå de svenska EU-parlamentarikernas inställning.
– Sveriges linje i den här frågan är väldigt entydig, oavsett partifärg. Jag skulle säga att inga andra länder är så ensidiga, säger hon.
Hon menar att sänkningen av jordbruksstödet går emot det Sverige vill.
– Man vill ha en levande landsbygd och man vill ha närodlad mat. Jordbrukspolitiken är så oerhört viktig för Sverige, det är den mest miljövänliga jordbrukspolitiken som finns i världen, säger Inger Rydberg.
Hon förklarar att jordbrukspolitiken är grunden till hela EU-samarbetet.
– Det var ett Europa i krig och svält. Bara när man är mätt i magen kan man uppfylla demokratiska värderingar. EU består av 28 länder, flera av dem var nyligen i krig. Med tanke på den klimatutmaning vi står inför nu är det viktigare än någonsin att hålla ett jordbruk, vi måste garantera en livsmedelsproduktion som är klimatsmart, säger hon.
Inger Rydberg poängterar att Sverige endast skulle klara sig i tio dagar utan handel med andra länder.
– Det måste finnas en gemensam finansiering, ett skyddsnät för jordbruket. Vi är emot sänkningen av jordbruksstödet och det har vi varit hela tiden, säger hon.
Samtidigt som EU-kommisionen föreslår en sänkning av jordbruksstödet föreslås en utökad budget för säkerhet och försvar inom EU.
Landbygdsministern Jennie Nilsson (S) tror inte att sänkningarna kommer slå så hårt mot svenska bönder.
– Det är viktigt att förändringar sker i en rimlig takt, men vi ser att möjligheterna för att effektivisera och målstyra den gemensamma jordbrukspolitiken är stora. Vi driver på för en ökad konkurrensneutralitet i hela EU, vilket skulle gynna svenska bönder, säger hon.
Hon menar att Brexit tvingar fram en mindre EU-budget, där jordbrukspolitiken är en av de största posterna.
– Vi sitter just nu i förhandlingar om den framtida gemensamma jordbrukspolitiken. För Sverige har det varit prioriterat att driva på för stärkta klimat- och miljöambitioner, men också en mer effektiv och träffsäker jordbrukspolitik. När Storbritannien så småningom lämnar EU vill vi se en minskad EU-budget, snarare än höjda medlemsavgifter. Då måste vi också tänka smart med hur vi använder de gemensamma politikområdena, där jordbrukspolitiken är ett av de största.
– Sedan har vi också många verktyg i den nationella verktygslådan, såsom livsmedelsstrategin och landsbygdspropositionen, som både stärker livsmedelskedjan och hela landsbygden, säger Jennie Nilsson.