Musik som verktyg för ett bredare synsätt

Musik som ett verktyg för att jobba med och utifrån diskrimineringsgrunderna, det är målet för Musik- och kulturkollot som drog igång i måndags.- Vi sätter på nya glasögon för att se omgivningen på ett annat sätt, säger Ingela Lekfalk som är verksamhetsledare för kollot.

Under workshops får deltagarna öva sång, spela tillsammans med orkestern och även fundera på koreografi. Ledarna Malin Gustavsson och Alba Rash guidar Linus Aheinen och Celina Kenttälä.

Under workshops får deltagarna öva sång, spela tillsammans med orkestern och även fundera på koreografi. Ledarna Malin Gustavsson och Alba Rash guidar Linus Aheinen och Celina Kenttälä.

Foto: Sofia Wellborg

ERSNÄS2012-07-31 20:51

Från miljögården i Vallen strömmar musik ut. En salig blandning av Den svenska björnstammen och Beatles hörs från de olika rummen när ungdomarna mellan 11-15 år övar tillsammans. För första året pågår nu Musik- och kulturkollot som ett övernattningsläger och deltagarna kommer ifrån Kiruna i norr till Kåge i söder. Nästan 70 ungdomar sökte och drygt 32 fick plats.

Spritt urval
- Eftersom det var så många som sökte så har de gått mycket på var i länet de kommer ifrån, försökt blandat tjejer och killar, olika etniciteter, ja, så spritt som möjligt, säger Frida Norén som är kolloledare.

På fredag kommer lägret att avslutas med en tävling, Kalastalang, i stadsparken i Luleå där lägerdeltagarna får uppträda i grupper med valda låtar.

- Meningen är att de ska ha roligt och få lära sig mer om musik så vi har försökt ta bort tävlingsmomentet lite. Det roliga för oss ledare kommer bli att se folk växa, både som människor och i musiken, säger Lovisa Lindberg Lekfalk som också är kolloledare.

Roknäsbon Emma Johansson, 12 år, är en av lägerdeltagarna och på fredag kommer hon tillsammans med Matilda Gustavsson, 13 år, att framföra sin egenskrivna låt "Be my friend".

- Jag har skrivit mycket egna låtar, men det här är den första som jag visar, säger Emma Johansson.

Hon och hennes kompis läste om kollot i tidningen och om bara ett par dagar kommer hon att sjunga framför en välfylld stadspark.

- Det är häftigt, nervöst men jätteroligt, säger hon.

Viktigt med förebild
Förutom musiken handlar mycket om kultur och hur man ska behandla varandra. Musik- och kulturkollot är en del i Tur och retur, ett arbete där fokus ligger på mångfald och identitet.

- Metoden är att vi ska utbilda unga så att de kan utbilda vid köksbordet hemma, i skolan och ute på stan. Vi arbetar med de sju diskrimineringsgrunderna och vad de egentligen innefattar. Det här leker vi fram utan pekpinnar, säger Ingela Lekfalk.

Stärka argumenten
Hon berättar att folk ibland ställer sig frågande till ifall de verkligen når de som är främlingsfientliga.

- Det kan vi inte svara på, men det gäller också att kunna stärka argumenten mot dem som inte är där, säger Ingela Lekfalk.

Chloé Kunda från Råneå är en av kolloledarna och hon flyttade till Sverige för drygt tre år sedan. För henne är det viktigt att kunna vara just en förebild.

- Det är det viktigaste, så länge man inte är en förebild går det inte att påverka. Vi ska försöka dra med oss alla och visa att alla är lika mycket värda, säger Chloé Kunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om