Förlust för Nextjet – behöver nytt kapital

Flygbolaget Nextjet är i ekonomisk kris. De trafikerar ett tjugotal destinationer i Sverige, bland annat flyger Nextjet från Arvidsjaur flygplats, Gällivare flygplats och Luleå Airport.

Flygbolaget Nextjet har det tufft ekonomiskt och redovisar en förlust på 18 miljoner kronor under 2016. Arkivbild.

Flygbolaget Nextjet har det tufft ekonomiskt och redovisar en förlust på 18 miljoner kronor under 2016. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ekonomi/Uppdaterad2017-08-09 10:58

Nextjet redovisar en förlust på 18 miljoner kronor under 2016. Bolagets revisor skriver i årsredovisningen att det finns ”väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta sin verksamhet”. Den ekonomiskt pressade situationen gör att bolaget planerar att ta in nytt kapital, rapporterar SVT Västerbotten.

Flygplatsstyrelsens ordförande Kent Ögren säger till SVT Norrbotten att flygbolaget konsekvent har varit försenade med flygplatsavgifterna i bland annat Arvidsjaur. Han går så långt att säga att bolaget använder dem som bank. I våras släpade Nextjets fakturor efter med tre månader och kronofogdemyndigheten var tvungen att kopplas in.

– Allting tyder på att bolaget är på väg mot en konkurs, om inte en ny ägare kliver in, och då blir vi av med vår operatör, men vi tror att det finns andra intressenter som kan återuppta trafiken efter en tids stillestånd, säger Kent Ögren, ordförande för flygplatsen till SVT Norrbotten.

Nextjets pressansvariga Henning Lindberg konstaterar att bolaget har utmaningar, men att framtidsutsikterna ändå är goda, bland annat på grund av en positiv trend i passagerarutvecklingen.

– Bolagen har jobbat och jobbar med att höja nyttjandegraden och produktiviteten genom fler egna linjer samt flygproduktion åt andra kunder, säger Henning Lindberg till SVT.

Nextjet har tidigare kritiserats av bland andra flygplatschefen på Arvidsjaurs flygplats på grund av Trafikverkets upphandlade flyglinjer. De skickade ett brev till infrastrukturministern och ifrågasatte om Nextjet uppfyller kriterierna. Man menade att flygbolaget gav flygplatsen dåligt rykte då man på sträckan Arlanda Arvidsjaur vid tolv separata tillfällen lämnat passagerares bagage på avgångsdestinationen för att flyget inte skulle bli för tungt. Under 2016 lämnades 584 väskor kvar i Stockholm. Var fjärde flyg ska också ha varit försenat.

– Det är tidskrävande och det är jobbigt för personalen, dels på grund av högre arbetsbelastning men sedan är det inte särskilt trevligt at behöva förklara för resenärer gång efter annan varför bagaget inte kommit fram. Även om de flesta förstår att vi på flygplatsen inte rår för problematiken så ger det ju "bad will" för oss, berättade Anne Åberg, Arvidsjaurs flygplats för Piteå tidningen i februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!