Tusentals fler kan få bostadstillägg

Tusentals fler pensionärer har från och med i år rätt till bostadstillägg. Men reglerna är så krångliga att det krävs både provansökan och lång väntan innan pengarna finns på kontot.

STOCKHOLM 20110621
Pensionär med käpp passerar husvagn i villaområde
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10110

STOCKHOLM 20110621 Pensionär med käpp passerar husvagn i villaområde Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10110

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ekonomi2020-01-12 09:30

Vid årsskiftet ändrades reglerna för bostadstillägg, så att fler ska kunna få del av pengarna. Själva tumregeln för inkomstgränsen har höjts, från 15 000 kronor i månaden till 16 500 kronor efter skatt. Dessutom har hyrestaket lyfts till 7 000 kronor. Reglerna för hur inkomsten ska beräknas har också ändrats.

– Vi vet inte hur många fler som kan få bostadstillägget nu, men det är tusentals. Dessutom får nästan alla ändrat bostadstillägg nu, eftersom det är fler ändringar som görs, säger Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Det maximala bostadstillägget ligger nu på 6 540 kronor per månad, en dryg tusenlapp mer än tidigare. Men just så mycket är det få som får.

Tillägget, som är en del av det allmänna pensionssystemet och inte ett vanligt bidrag, är inkomstprövat. Bostadstillägget är till för de pensionärer som har det sämst ställt och som inte har en förmögenhet större än ungefär 100 000, och är en del av grundskyddet i pensionssystemet, berättar Linda Nygren.

Nu är det runt 290 000 pensionärer som får del av det, men hur många som egentligen har rätt till tillägget är det ingen som vet säkert. Pensionsmyndigheten kallar det för ”mörkertalet”, och har i uppdrag att informera så att fler kan pröva om de har rätt till mer pengar.

Det är nämligen rätt komplicerat. För att räkna fram tillägget finns en rad olika regler, och den som ansöker om att få del av denna del av pensionssystemet får bereda sig på att både fylla i många uppgifter och skaffa fram flera olika underlag.

– Det är jättekrångligt. Men en viss förenkling har gjorts nu, och vi får också ett handläggningssystem som kommer göra det lite enklare, säger Nygren.

Ändå är det många ansökningar som hakar upp sig i hanteringen på grund av att de är ofullständiga och som tar lång tid.

– Vårt budskap är att man ska göra ansökan via webben. Då får man bättre stöd för vilka underlag man måste skicka in.

Det finns också en möjlighet att testa sin rätt till tillägget genom att göra en preliminär beräkning. Då är det också lättare att se om det är värt mödan att skicka in en riktig ansökan.

– Man kan göra den preliminära ansökan via vår webb, eller så kan man ringa till oss eller besöka oss, säger Linda Nygren. (TT)

Nyheter för bostadstillägget

Från den 1 januari i år har flera ändringar gjorts för bostadstillägget. Syftet är att fler ska få del av det.

Här är några av ändringarna:

Bostadstillägget höjs från 5 560 kronor till 6 540 kronor per månad.

Inkomstgränsen, som är Pensionsmyndighetens tumregel för vem som kan få tillägget, höjs från 15 000 kronor efter skatt per månad till 16 500 kronor efter skatt. Har du högre inkomst än så kan du antagligen inte få något tillägg. Reglerna för hur inkomsten räknas fram har förändrats.

Taket för bostadskostnaden höjs, och är nu maximalt 7 000 kronor i månaden. Men du får inte räkna hela det beloppet. Upp till en kostnad på 3 000 kronor får du räkna hela beloppet, 90 procent för en kostnad mellan 3 001 och 5 000 kronor och 70 procent mellan 5 001 och 7 000 kronor. Till bostadskostnader räknas dels hyra, dels avgift och en del av räntekostnaderna för den som äger sin bostad, samt ett schablonbelopp för driftskostnader för den som äger sitt eget hus.

Den som redan har bostadstillägg behöver inte ansöka på nytt, däremot måste förändringar av exempelvis hyra, inkomst och tillgångar anmälas till Pensionsmyndigheten.

Källa: Pensionsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om