Utöver en besvärlig och regnig höst i fjol, med sämre spannmålsskörd och stigande kostnader som följd, har även den svaga kronkursen under våren lett till ökade priser på importfoder och sojaprotein.
En annan faktor som påverkar svenska lantbrukare negativt är den osäkra politiska situationen i omvärlden, enligt Jimmy Larsson, segmentchef för skog och lantbruk på LRF Konsult.
– Det geopolitiska läget mellan Donald Trump och Iran leder till en ökad oro kring energipriser och det slår rakt in i det svenska lantbruket.
Sammantaget räknar rådgivningsbyrån med att såväl mjölkbönder och växtodlare till gris- och nötuppfödare får ett tufft år.
Allra sämst väntas det gå för växtodlingsföretagen där höstens svåra väderlek samt omfattande utbud av spannmål och oljeväxtprodukter spås leda till minskade produktpriser, enligt Jimmy Larsson.
En annan lantbrukargrupp som möter överfyllda lager i år är mjölkbönderna. Utbudet av skummjölk i EU är den högsta på två decennier och det innebär en prispress nedåt för mjölk med 5 procent under 2018, enligt rapporten.
För svenska grisköttsföretag väntas lönsamheten ligga still. På nötköttssidan är dock prognosen att priserna för slaktkött och bolagens totala intäkter sjunker med 1 procent. Detta följer på en stark köttexport under fjolåret för gris, nöt, lamm och matfågel.
Hur den tuffare lönsamheten för svenska lantbrukare kommer att påverka konsumenten är dock fortfarande svårt att sia om, enligt Jimmy Larsson.
– Det här är en tidig prognos och vi måste först vänta och se hur torkan i Europa utvecklas. (TT)