Skilda världar för gruvjättarna

Boliden tjänar bra med pengar och tros gå mot ljusare tider. Men för den statliga järnmalmsjätten LKAB, som rapporterar i dag, ser det fortsatt mörkt ut efter ett tufft 2015.

... samtidigt som gruvjätten Boliden bokstavligen täljer guld.

... samtidigt som gruvjätten Boliden bokstavligen täljer guld.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Ekonomi2016-02-15 15:54

– De ädelmetaller som Boliden har, och även zink och bly har gått upp i pris i år. Det är en väldigt annorlunda bild jämfört med LKAB och järnmalmen, som har det tuffare och kämpar med större överproduktion, säger Ola Södermark, analytiker på Swedbank.

LKAB skrev i samband med förra delårsrapporten, den för tredje kvartalet, ned värdet på sin järnmalmsverksamhet med över sju miljarder kronor med hänvisning till det dystra marknadsläget. Bolaget räknar med att de låga priserna kommer att vara "långsiktigt bestående", och Ola Södermark håller med:

– Vi ser att järnmalmsmarknaden kommer att vara väldigt tuff under överskådlig tid, säger han.

Fortsatt överutbud

Södermark pekar på att Kina fortsätter att minska sin stålproduktion. Samtidigt har de tre globala jättarna inom järnmalm – Rio Tinto, BHP Billiton och Vale – investerat stort i ökad produktionskapacitet i lågprisgruvor.

Även Per Ahl, vd för den svenska gruvindustrins branschförening Svemin, räknar med ett fortsatt överutbud av järnmalm.

– Det finns ett antal investeringar som ännu inte har startats upp i till exempel Brasilien, och det är stora volymer som kommer in på marknaden, säger han.

– Det ser inte ut på samma sätt på basmetallsidan. Där är det en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan.

"Hyggligt läge"

Per Ahl menar att LKAB trots den svaga marknaden har "ett hyggligt läge". Orsaken är att merparten av produktionen består av järnmalmspellets och bara en mindre del av "sinter fines" som är en enklare typ av råvara.

– Med de låga priser som är i dag så är pelletstillägget nästan lika stort som själva grundpriset. Så LKAB får nästan dubbelt så bra betalt för sina produkter som konkurrenterna. Det är otroligt viktigt för deras affär.

Ett orosmoln inför framtiden är enligt Ahl att prospekteringen, sökandet efter metaller, har minskat i spåret av prisrasen.

– Prospektering är ju en förutsättning för att ha gruvverksamhet, så det är naturligtvis inte bra. Däremot ser vi att både LKAB och Boliden, som har ett kassaflöde, fortsätter att prospektera. (TT)

Fakta: Fler jobb utanför gruvorna

De drygt 40 företag som är medlemmar i gruvindustrins branschförening Svemin har totalt cirka 13 000 anställda.

Jättarna i den svenska gruvbranschen, Boliden och LKAB, är ungefär jämnstora personalmässigt och har sammanlagt cirka 9 000 anställda.

Utöver de direkta arbetstillfällena beräknas gruvnäringen generera cirka 35 000 indirekta jobb i andra branscher.

Källor: Svemin, Boliden, LKAB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om