Så motverkar du deltidsfällan

Några års deltidsarbete påvekar pensionen, men inte så mycket som många tror, enligt en rapport. Men bevaka din löneutveckling och rätt till kompetensutbildning under tiden – annars kan du drabbas av frånvarostraffet.

Foto:

Ekonomi2018-01-30 08:06

Närmare en miljon svenskar har en arbetstid som är mindre än 35 timmar i veckan. Att frivilligt jobba deltid är vanligt under framför allt tre perioder i livet: studietiden, när man har småbarn och i slutet av arbetslivet.

Det pratas ofta om att det är förödande för pensionen.

– Kanske har pensionsekonomer tagit i lite för mycket, i all välmening. Vi vill att människor ska få så bra pensioner som möjligt, säger Anna Allerstrand, pensionsexpert på den fackliga paraplyorganisationen PTK, och själv en av dem som mässat om deltidsfällan.

Hon har märkt att personer hon träffar har en överdriven bild av effekten. PTK har därför gjort en ny analys av vad som händer vid några års deltidsarbete.

Slutsatsen är att fem års deltid i samband med att man får barn sänker pensionen med någon enstaka procent.

Men det finns annat kopplat till deltiden – och till att det är mest kvinnor som går ner i arbetstid – som kan sänka pensionen mer: det så kallade frånvarostraffet

– Deltidsarbetet i sig behöver inte vara förödande, om man ser till att ha samma kompetensutveckling och att man inte halkar efter i löneutveckling i förhållande till dem som jobbar heltid, säger Allerstrand.

Och det är här skon, många gånger, klämmer. Kvinnor har ofta lägre ingångslöner än män. Och den som jobbar deltid riskerar att få sämre lönepåslag och karriärmöjligheter.

Räknar man in det kan pensionen bli omkring tio procent lägre än för den som jobbar heltid, enligt PTK:s kalkyl.

Varar deltiden i tio år blir effekterna ännu större än så. Då tillkommer inte kompensationen i form av pensionsrätter som man får de första åren efter att man fått barn.

Anna Allerstrands råd är att inte nedvärdera sig själv.

– Det kanske inte alltid är arbetsgivaren som är negativt inställd, utan man själv som tror att man inte har rätt till samma saker.

Hon tycker att man kan använda sig av sitt fackförbund för lite coachning. Och deltiden borde från arbetsgivarens sida kunna anpassas så att man inte missar viktiga gemensamma möten och sociala bitar på jobbet.

De intervjuer PTK har gjort visar att deltidsarbetarna är nöjda med sina val, och motsätter sig bilden av att de är ”förlorare”.

– Det är ett medvetet beslut man har fattat. Man förstår att det påverkar pensionen.

Men att det är kvinnor som i högre grad väljer deltid visar att gamla könsroller fortfarande påverkar, enligt Anna Allerstrand, som tycker att man ska överväga att gå ner lite båda två i stället om man lever tillsammans.

– Ta snacket hemma vid köksbordet. Om den ena går ner i arbetstid kanske den andra ska vabba, säger hon. (TT)

Så påverkar deltiden

Pensionens andel i jämförelse med pensionen för en person som jobbat heltid:

Deltid i 5 år (mellan 30–34 år)

Utan andra negativa effekter: 98 procent

Deltid + lägre ingångslön: 94 procent

Deltid + frånvarostraff: 93 procent

Deltid + lägre ingångslön + frånvarostraff: 89 procent

Deltid i 10 år (30–34 år, 45–49 år)

Utan andra negativa effekter: 94 procent

Deltid + lägre ingångslön: 91 procent

Deltid + frånvarostraff: 90 procent

Deltid + lägre ingångslön + frånvarostraff: 86 procent

Deltid i 15 år (30–34 år, 45–49 år, 60–64 år)

Utan andra negativa effekter: 92 procent

Deltid + lägre ingångslön: 88 procent

Deltid + frånvarostraff: 88 procent

Deltid + lägre ingångslön + frånvarostraff: 84 procent

Exemplet bygger på en person med ingångslön 28 000 kronor och en årlig reallöneökning på 1,1 procent i snitt. I frånvarostraffet räknar PTK på att en person som jobbat deltid en period har 4 procents lägre lön efteråt än den som jobbat heltid hela tiden. Ingångslönen för kvinnor beräknas till 3 procent lägre än för män

Källa: PTK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!