SÅ HÄR GÖR MAN: Veckohandlingen billigare

Ibland ekar börsen tom, speciellt för unga och studerande. UNG delar tillsammans med Hanna Olvenmark med sig av de bästa tipsen för att göra veckohandlingen så billig som möjligt.

Hanna Olvenmark driver instagramkontot @portionenundertian och tipsar om hennes bästa tips för att få ned matkostnaden.

Hanna Olvenmark driver instagramkontot @portionenundertian och tipsar om hennes bästa tips för att få ned matkostnaden.

Foto: Fredrik Wernér

Ekonomi2018-11-15 18:00

Normalsvensken lägger enligt Konsumentverket ungefär 7,4% av sin månadsinkomst på mat. Denna siffra är baserad på att du enbart bekostar din egna mat, äter 3 måltider per dag och aldrig går på restaurang eller köper godis eller liknande produkter. Samtidigt rapporterar Naturvårdsverket om att hushållen står för den största delen av matsvinnet i Sverige. En familj på fyra personer slänger i genomsnitt ett kilo mat per dag, eller totalt 93 kilo mat per år och person. Det är så klart oekonomiskt, men framför allt ohållbart för miljön.

Hanna Olvenmark är bloggare och instagrammare, och publicerar under namnet Portionen Under Tian. Hon är utbildad dietist och dessutom expert på att handla mat som är både ekonomisk och klimatsmart. För sina 58 000 följare på Instagram publicerar Hanna Olvenmark dagligen inlägg på måltider och recept där ingredienserna inte överskrider 10 kr per portion.

Varför ska man över huvud taget veckohandla?

– Det är både ekonomiskt och tidseffektivt. Tänk bara på att titta på vad du har hemma innan, framförallt färskvaror, och planera vad du ska köpa när du kommer till affären. Köp inte sådant du inte behöver

Matkostnaderna är något man kan dra ner på betydligt - utan att varken smak eller miljön påverkas mer negativt än vid en normal handling. Om man skulle lägga 10 kronor på varje måltid, skulle procenten sjunka till endast ca 2,5% av månadsinkomsten.

Hanna tipsar UNG tipsar: Så tänker du i butiken

Veckohandla. Till att börja med är det smartast att handla veckovis. Det är både ekonomiskt och tidseffektivt. Tänk bara på att titta på vad du har hemma innan (framförallt färskvaror) och planera vad du ska köpa när du kommer till affären. Köp inte sådant du inte behöver.

Baljväxter. Köp baljväxter och koka själv. Det är väldigt billigt men fortfarande väldigt energirikt och hälsosamt.

Matlådan. Äta inte ute – det kostar väldigt mycket. Tänk istället på att ta med en matlåda.

Frysta livsmedel. Att frysa är ett effektivt sätt att bevara näringsämnena utan att smaken förstörs. Till exempel grönsaker, framförallt de som inte är i säsong, fungerar bra att köpa frysta.

Okej. Så du har gjort som Hanna Olvenmark sagt och kollat i förväg vad du har hemma för att slippa köpa ännu en tacosås till samlingen i kylskåpsdörren. Nu då? Här är några saker att tänka på.

När ska du använda sakerna? Många butiker brukar sätta ut röda prislappar och sänka priset på varor som är på väg att passera sitt bäst före-datum. Om du är medveten om att du behöver varan är det onödigt att lägga extra pengar på dess hållbarhet för ofta håller produkterna ett bra tag efter dess tryckta datum.

Se upp för erbjudanden. Att ta två för en är inte alltid en vinst. Risken ökar bara att den där gräddfilen eller gurkan hinner bli dålig innan du äter upp den. Då blir det varken bra för miljön eller din plånbok.

Smaksätt själv. Oavsett om det är crème fraichen eller den grillade kycklingen – smaksätt själv. Det är i många fall mycket billigare att köpa den naturella produkten och sedan köpa smaksättare än att köpa en färdigkryddad produkt.

Handla inte när du är hungrig.När du är hungrig crave:ar kroppen ofta snabba kolhydrater i form av chips eller godis och det slutar ofta med att du handlar mer än vad du egentligen behöver.

Planera matsedeln efter butikens erbjudanden och säsong. Håll koll på butikernas superklipp och planera veckohandlingen efter detta. Passa även på att handla och frys in i mängder när exempelvis rotfrukterna kostar tre kronor per kilo.

Köp inte halvfabrikat. Lägg inte pengarna på den där tråkiga falafeln. Det tar faktiskt inte så lång tid att göra egen mat från grunden och är både godare och billigare.

Köp storpack och bunkra. Är toapappret billigt och du har mycket förvaring hemma? Köp.

Ta med egna kassar. Detta tjänar du på i det långa loppet och är dessutom väldigt miljövänligt.

Gör storkok. Laga många portioner åt gången och frys in i portioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!