Inget i en butik är placerat där av en slump. Alla varor står i en noga uttänkt ordning med syftet att få dig att köpa mer än vad du hade tänkt från början.
– Kunden vill ha inspiration samtidigt som butiken vill påverka. På sätt och vis kan man se det som ett samspel. Cirka 80 procent av de kunder som går in i en matbutik är där för att köpa middag men det kan vara svårt att få inspiration till vad man ska köpa. Här är gärna butiken med och påverkar, säger Jens Nordfält, doktor i butiksmarknadsföring på Handelshögskolan.
Två tredjedelar av alla köpbeslut påverkas i butiken och det är till stor del en visuell process.
– Butiken vet som regel om att den kan hjälpa produkterna att få mer uppmärksamhet om den placerar varorna i färgspel med vertikala ränder. Läsk, godis och vatten exponeras alltså gärna i färgränder uppifrån och ner. Då fångar de mer uppmärksamhet och säljer bättre.
Den första avdelningen i butiken ska vara en som många köper ur och som är rik på stimuli. Frukt och grönt och bröd är exempel på detta. Båda dessa avdelningar har lägre möblering vilket gör att kunden stannar upp för att skapa sig en överblick.
– Frukt och grönt är dessutom rikt på färger och brödet har en doft som lockar. I båda dessa avdelningar är rörelsemönstret annorlunda än i gångarna med höga hyllor. Att placera någon av dessa avdelningar först kan vara ett sätt att släppa tankarna på annat och att få igång kunden att börja handla, säger Nordfält.
För att hjälpa kunden att navigera i butiken på ett undermedvetet plan så placerar butiken ut de mest kända varorna tydligt synliga från gången. På så sätt kan kunderna lätt hitta olika avdelningar med läsk, ketchup eller chips, berättar Nordfält
– En kund som hamnar i en butik med främmande varumärken eller där butiken inte förstått att använda sig av denna navigationshjälp känner sig direkt lite vilsen och har svårt att hitta. De produkter som säljer bäst och som butiken vill att kunden ska köpa placeras mest synligt och i bästa höjd i hyllan. (TT)