– Mycket handlar om hur du lånefinansierar din semester. Det mest fördelaktiga lånet vore ett kreditkort med upp till 45 räntefria dagar som innehåller försäkringar för resan, till exempel avbeställningsskydd, ersättning för försenad ankomst och försenat bagage, säger Landeborn.
Så länge man betalar inom de 45 dagarna behöver det inte bli så dyrt, säger hon.
– Men då gäller det att planera sina utgifter så att man kan klara av återbetalningarna. Det är särskilt viktigt i slutet av sommaren eftersom augusti är en fattig månad för många svenskar.
Man bör helst undvika blancolån utan säkerhet, som kan vara ett dyrt och onödigt sätt att lånefinansiera sin semester, enligt Landeborn.
– Då är räntan ganska hög och den blir dessutom högre för den som har en låg kreditvärdering.
Inför sommaren kommer troligtvis 15 procent av svenskarna betala sin resa på kredit, visar en undersökning gjord av fintechbolaget Dreams och PFM Research.
Det ligger i linje med en liknande studie från 2013 då flygjämförelsesajten Skyscanner visade att 17 procent någon gång har lånat pengar för att finansiera sin resa.
Om det är absolut angeläget att resa, så är det bästa alternativet att spara och bygga upp en lånefri semester på lång sikt.
– Försök att skjuta ångesten åt sidan och sätta undan en pott till semestern varje månad. Om du inte kan resa i sommar i år, spara i stället till en vinterresa eller sommarsemester nästa år. Man kan göra det via autogiro och det behöver inte ta mer än någon halvtimma. (TT)