EU granskar Ikea

Ikea är det senaste storbolaget att hamna under EU-kommissionens skattelupp. Kommissionen inleder en granskning av om Ikea gynnats otillbörligt i skattesammanhang av nederländska myndigheter.Fast enligt Ikea har inga regler brutits.

Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager.

Foto: Geert Vanden Wijngaert

Ekonomi2017-12-18 13:19

”Alla företag, stora och små, multinationella eller inte, bör betala sin rättmätiga skatteandel. Medlemsländer kan inte låta utvalda företag betala mindre genom att på ett konstgjort sätt tillåta dem att flytta sina vinster någon annanstans. Vi kommer nu noga att undersöka Nederländernas skattebehandling av Ikea”, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

Den formella utredning som kommissionen nu inleder gäller behandlingen av Inter Ikea Systems i Nederländerna sedan 2006. Preliminära undersökningar har enligt kommissionen visat att företaget två gånger – 2006 och 2011 – fått förhandsbesked av myndigheterna som ”betydligt” minskat den skattepliktiga vinsten.

– Vad gäller tidsplanen eller resultatet i utredningen kan vi inte ge några uttalanden ännu, säger taleskvinnan Lucia Caudet på kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel.

”Kommissionen hyser farhågor om att de två förhandsbeskeden kan ha gett Inter Ikea Systems en orättvis fördel i förhållande till andra företag som omfattas av samma nationella skatteregler i Nederländerna, vilket strider mot EU:s regler om statligt stöd”, heter det i dagens uttalande.

Tidningen Financial Times uppgav i söndags att Ikea misstänks ha klarat sig undan närmare en miljard euro – tio miljarder svenska kronor – i skatt.

Siffran har även förts fram av EU-parlamentets gröna partigrupp där ledamoten Sven Giegold nu hoppas att möbeljätten även undersöks i Belgien och Luxemburg.

”2016 uppskattade vi att Ikea kan ha flyttat en miljard euro mellan 2009 och 2014 – vinster som skulle ha kunnat användas till skolor, sjukhus eller investeringar i kollektivtrafik. Ikeas skattehantering är en stöld från samhället”, skriver tyske Giegold, som är partigruppens talesman i skattefrågor, i ett uttalande.

Ikea anser sig dock inte ha brutit mot några regler.

”Det sätt som vi har beskattas av nationella myndigheter har enligt vår uppfattning varit i enlighet med EU:s regler. Det är bra om utredningen kan ge klarhet och bekräfta det”, säger företaget i ett skriftligt uttalande till AFP.

Frågor kring företagets skattehantering väcktes redan då den så kallade ”Lux Leaks”-skandalen avslöjades om hur flera företag fått hjälp med förmånliga skatteupplägg i Luxemburg. När TT i oktober 2015 frågade Margrethe Vestager om även Ikea riskerade att granskas gav hon dock inget direkt svar.

– Det är mycket svårt att svara på. Vi har inte några planer på att inleda några utredningar med anledning av uppgifter som sprids via pressen. Vad som kan ske med andra företag, oavsett vilka de är och vilka frågor det gäller, det kan jag inte kommentera, sade Vestager till TT och en grupp danska journalister i samband med att EU-kommissionen krävde bland andra Fiat och Starbucks på vardera runt 200 miljoner svenska kronor i obetalda skatter. (Bryssel, TT:s korrespondent)

EU-kommissionens skattejakt

Enligt tidningen Financial Times misstänks Ikea ha utnyttjat diverse kryphål i skattesystemen i Nederländerna, Belgien, Luxemburg och Liechtenstein genom att bland annat flytta royalty mellan länderna.

Därigenom ska koncernen under åren 2009–2014 ha undvikit att betala nära en miljard euro (nästan 10 miljarder kronor).

Nu ska EU-kommissionen formellt utreda om upplägget kan röra sig om att Ikea tillskansat sig konkurrensfördelar som inte är tillåtna enligt EU-reglerna.

Tidigare har nästan 40 företag, bland andra Amazon, Apple, Fiat och Starbucks, befunnits vara skyldiga till oriktiga skatteupplägg.

Ikea Group betalade under det finansiella år som sträcker sig fram till slutet av augusti i år 825 miljoner euro (motsvarande drygt 8,2 miljarder kronor) i skatt uträknat på vinsten före skatt. Bolaget Inter Ikea betalade under samma period 241 miljoner euro (drygt 2,4 miljarder kronor) i skatt på vinsten före skatt.

Källa: Financial Times

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!