Elpriset stiger i kylans spår

Kylan får Sveriges elkonsumtion att gå på högvarv. Och priserna stiger kraftigt i södra Sverige.Just nu importerar Sverige smutsig el från framför allt Tyskland, men de fossileldade svenska reservkraftverken har inte behövt startas – än.

Kylan får Sveriges elkonsumtion att gå på högvarv. Och priserna stiger kraftigt i södra Sverige. (Arkivbild)

Kylan får Sveriges elkonsumtion att gå på högvarv. Och priserna stiger kraftigt i södra Sverige. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ekonomi2016-01-14 15:04

– Förutsättningarna är ungefär likadana nu som för en vecka sedan, säger Olof Klingvall, pressekreterare på Svenska Kraftnät.

Då var det också några dagar med rejäl kyla i hela landet. Med tvåsiffriga minusgrader återigen långt ner i södra Sverige ställs den svenske elproduktionen på prov.

Reserven beredd

Bland annat står det oljeeldade reservkraftverket i Karlshamn berett, men har inte behövt startas ännu, enligt Klingvall.

Men Svenska Kraftnät följer väderläget timme för timme, prognoserna pekar på fortsatt ovanligt kallt väder. På torsdagsförmiddagen gick Forsmarks kärnkraftverk 3, Sveriges näst största, i gång efter en försenad återstart. I övrigt står två kärnkraftverk stilla, Ringhals 2 och Oskarshamn 2.

Elbristen i södra Sverige kompenseras med import, framför allt med kolframställd el från Tyskland. Och priserna stiger.

– I morse (torsdag) var elpriset i södra och Mellansverige nästan fyra gånger högre jämfört med norra Sverige, säger Klingvall.

Än högre

Under fredag morgon blir priserna ännu högre med toppar på 140 öre per kilowattimme, mer än fyra gånger så högt som i norra Sverige, enligt prissättningen på elbörsen Nordpool.

Det kommer att innebära högre elräkningar för alla med rörligt elpris i landets södra del. Men om inte köldknäppen blir långvarig, så kommer elpriset landa på ungefär samma nivå som i januari i fjol, enligt terminspriserna på elbörsen.

Fast om det kalla vädret mot förmodan fortsätter månaden ut kommer ett villahushåll få se sin elräkning bli 500–700 kronor dyrare, enligt Faraz Azima på elnätssajten Elskling. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om