Trubbnosiga hundar under kniven

De får knappt luft genom sina smala näsborrar, svimmar av värmeslag och tvingas dra in luft så hårt att de suger in magsäcken i brösthålan.Nu hamnar allt fler trubbnosiga hundar som mops och fransk bulldog på operationsbordet.

Mopsar i trädgården hos uppfödaren Johanna Sällberg

Mopsar i trädgården hos uppfödaren Johanna Sällberg

Foto: Pontus Lundahl/TT

Djur2019-07-07 08:46

Det finns ingen statistik på hur många hundar som opereras för andningsbesvär, men de veterinärer TT pratat med har uppfattningen att det ökat i takt med hundarnas popularitet, framför allt i storstadsregionerna.

Sandra Göransson, chefsveterinär på Anicura, jämför med när chihuahua blev populär för några år sedan.

– Vad är nästa hund alla vill ha? Varje gång det kommer en modesving följer det med problem. Det går från att du knappt ser dem till att var och varannan har dem. Efterfrågan växer och man kanske parar lite för närbesläktade individer för att det helt enkelt inte finns så många att välja mellan.

– I den bästa av världar skulle alla gilla olika hundar och det skulle finnas lagom många av varje.

Alla hundar har inte problem, men många. Och de blir fler ju vanligare raserna blir. De vanligaste problemen är att de trubbnosiga hundarna har för trånga näsborrar och att det blir för trångt i svalget. När hundens kranium avlas för att bli kortare måste samma mängd mjukdelsvävnad få plats på en mindre yta. Hundarna får svårt att andas.

– Det är som att alltid gå runt med en tvättklämma på näsan, säger Marlene Areskog, veterinärmedicinskt ansvarig på veterinärvårdskedjan Evidensia.

– Följderna för hunden är katastrofala. Det är vissa som är så svårt deformerade att operationer inte hjälper.

För några år sedan kom Trubbnosuppropet där hundratals veterinärer larmade om att de trubbnosiga hundarna inte längre kan andas normalt. Frågan är kontroversiell. Veterinärerna har hundarnas bästa för ögonen, men en del uppfödare har känt sig utsatta för häxjakt.

– Det finns absolut många uppfödare som tar det här på allvar och vill få till en förbättring. Däremot kommer det kanske att ta tid att åstadkomma en förändring, säger Marlene Areskog.

Näsborrar och mjuka gommen går att operera, men ofta har hundarna andra missbildningar längre ner i halsen. Många av de trubbnosiga hundarna kan inte längre reglera värme genom näshålan och det går inte att operera bort.

– Hur duktiga vi än blir på kirurgi kan vi inte ge dem det liv de har rätt till. Det borde vara rimligt att en hund har ett liv där den kan andas och röra sig, säger Anna Norlin, överveterinär för smådjur hos Distriktsveterinärerna och medlem av Sveriges veterinärförbunds normgrupp för smådjur.

Även om mycket av debatten kommit att handla om hundarna finns problemen med korta nosar hos flera andra djur, berättar Anna Norlin.

– Perserkatten har gått mot samma utveckling. Se på bilder på hur en perserkatt såg ut för 30 år sedan och hur de ser ut i dag. I dag har de nosen mellan ögonen. Och de går in i saker med ögonen för att nosen inte tar emot.

– Vi ser samma sak på kaniner. Även vanliga kaniner har ofta tandproblem, men tränger du in tänderna på en mindre yta blir problemen ännu större. Det finns även hästar med samma problem.

Eftersom det är väl känt att raserna har problem kan man inte räkna med att försäkringen ska täcka kostnaderna.

– Är det en rasspecifik grej som gör att hunden behöver opereras, så täcker inte försäkringen det, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria djurförsäkring.

Han tycker att kunskapen om trubbnosiga hundar ökat, men säger att det samtidigt finns hundägare som är mindre mottagliga. De har bestämt sig för vilken hund de vill ha och hur den ska se ut och väljer att blunda för problemen.

Helena Skarp, chef för avdelningen för avel och hälsa hos Svenska kennelklubben (SKK), tycker att okunskapen om problemen med trubbnosiga raser minskat under senare år.

SKK har ett omfattande arbete kring de trubbnosiga raserna. Det intensifierades i och med Trubbnosuppropet och riktar sig till veterinärer, uppfödare och domare.

– Min upplevelse är att medvetandegraden har ökat. Vi har ett mycket positivt samarbete inom Samverkansgruppen för hundvälfärd. Även många av rasklubbarna arbetar aktivt för förbättring. Vi är absolut inte i mål än men jag tycker att vi kommit framåt i frågan och att debattklimatet förändrats, även om alla inte är överens. (TT)

SKK:s arbete med trubbnosiga hundar Tecken att se upp med Att tänka på när du köper en trubbnosig hund

Svenska Kennelklubben har ett omfattande arbete med trubbnosiga raser. Bland annat genomför SKK en inventering av mops, engelsk bulldog, fransk bulldog och bostonterrier, där de bland annat undersöks av veterinär, mäts, fotograferas och topsas för dna. Tanken är att se vad det finns för variation att inventeringen ska ge en bra bild av hur de hundar av de berörda raserna som finns i landet ser ut och vad de kan nedärva.

Man har också infört registrering av operativa ingrepp. Ambitionen var att någon myndighet skulle gå in och kräva att ingreppen registreras, men nu sker det bara med djurägarens medgivande.

Från årsskiftet införs en striktare hantering av diskvalificering på grund av andningsproblem vid utställningar. I höst inför SKK hälsointyg inför avel för de trubbnosiga raserna, till en början är det frivilligt men tanken är att det ska bli obligatoriskt. Resultaten publiceras i SKK:s avelsdata.

Källa: SKK

Din hund har smala springor till näsborrar i stället för runda.

Hunden snarkar eller låter från luftvägarna i vaket tillstånd och i sömnen eller vid ansträngning.

Hunden tappar fort ork och stannar ofta på promenader.

Hunden ligger med hakan upp på en kudde eller annat föremål när den sover. Det gör den för att få friare andningsvägar.

Hunden är värmekänslig.

Källa: Marlene Areskog, veterinär

Köp av en uppfödare du har förtroende för.

Om möjligt, be att få se föräldrar och äldre syskon. Kontrollera så att de har stora öppna näsborrar och andas bra, även när de har ansträngt sig.

Om säljaren inte kan visa upp åtminstone mamman ska du dra öronen åt dig, då kan det handla om smuggelhundar.

I höst börjar SKK med hälsointyg. Ska du inte köpa hund förrän framåt våren 2020 kan du vänta in det och välja en hund där båda föräldrarna fått intyg på att de är friska. Då kan du också kolla upp dem i SKK:s avelsdata.

Källa: Bland annat SKK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om