"Nyhetsförmedling på rätt sätt"

Vi har kommit till den sista delen i ”Redaktionen: Bakom kulisserna”, UNG:s artikelserie om tidningsskapande, journalistik och nyhetsförmedling. Denna vecka gör vi ett nedslag i de pressetiska reglerna, vilka de är och vad de innebär.

Foto:

DEL 5. Pressetik2015-10-01 14:28

Pressetiken finns till som ett frivilligt komplement till de redan befintliga grundlagarna YGL och TF. Det är med andra ord inte ett lagbrott att bryta mot publicitetsreglerna eller yrkesreglerna (som pressetiken är uppdelad i). Istället är det ett antal branschorganisationer och fackföreningar och public service-kanaler som kommit överens om att följa dessa regler.

En rättvis nyhetsförmedling

Publicitetsreglerna är sjutton stycken, och för många för att räkna upp här, men de finns uppdelade i överrubrikerna:

* Ge korrekta nyheter.

* Var generös med bemötanden.

* Respektera den personliga integriteten.

* Var varsam med bilder.

* Hör båda sidor.

* Var försiktig med namn.

Gemensamt för alla regler är att de finns till för att nyhetsförmedling ska gå till på rätt sätt utan att kränka eller missleda någon. Att visa respekt till brottsoffer och vara källkritisk i sin bevakning är också av största vikt.

Tankar och ageranden i yrket

Yrkesreglerna är istället tretton stycken. Medan publicitetsreglerna handlar om hur en journalist ska tänka i sitt skrivande, fotograferande och i sin research, handlar yrkesreglerna snarare om hur man ska förhålla sig till sina övriga arbetsuppgifter, sina tankar och agerande. Dessa regler berör journalistens egen integritet – bland annat att inte utnyttja sin ställning som journalist för egen vinning genom att till exempel motta mutor – men också anskaffning av material. Alltså att inte förfalska intervjumaterial, visa hänsyn när den intervjuade är ovan vid situationen och så vidare.

Olika anmälningar

Det är allmänhetens pressombudsman som ser till att publicitetsreglerna efterföljs. Skulle man anse sig bli dåligt behandlad, anmäler man tidningen i en skriftlig anmälan till pressombudsmannen (PO). PO får i sin tur hjälp av Pressens Opinionsnämnd (PON), som består av utvalda representanter från de organisationer och föreningar som står bakom pressetiken från början. Det är de som har sista ordet i ett fall och ser till att PO handlar opartiskt. Om PO och PON ”fäller” en tidning, är tidningen i fråga skyldig att publicera beslutet eller en egen ursäkt.

När det gäller yrkesreglerna är det istället Journalistförbundets yrkesetiska nämnd man ska anmäla till. Om en anmäld journalist inte anses ha följt reglerna, klandras hen och kan bli tillfälligt eller permanent utesluten ur Journalistförbundet. En kopia av beslutet skickas också till den fackliga klubben journalisten är medlem i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om