Del 1: Linna pratar ut om Kalamark

I snart elva år har Kaj Linna suttit fängslad, dömd till livstids fängelse för mordet på Roger Lindberg i Kalamark. De finns de som tvekar om hans inblandning och en fjärde resningsansökan förbereds. Själv kallar han det justitiemord i poddokumentären Spår.

21 maj 2015 11:46

De flesta känner till historien om hur bröderna Sune och Roger Lindberg överfölls i sitt hem på gården i Kalamark den 14 april 2004. Sune misshandlades svårt och återfanns bunden på golvet av hemtjänsten någon dag senare, brodern Roger var då död – han låg ihjälslagen och bunden/tejpad ute i ladugården.

Den så kallade 33-åringen misstänktes initialt efter ett röstutpekande av Sune, som dock senare tvekade och inte kunde peka ut honom igen då han fick höra flera andra personer också.

Livstids fängelse

Misstankarna riktades då mot Linna, som så småningom hittades och greps i Wales sommaren 2004. Han greps och anhölls, blev sedan häktad och så småningom åtalad för mord, grov misshandel och stöld.

Och trots den totala avsaknaden av teknisk bevisning och vittnesuppgifter fälldes han för mord, först i tingsrätten och sedan även i hovrätten – utpekad av en man som själv förekommit i utredningen.

Linna dömdes till livstids fängelse och har suttit frihetsberövad snart elva år nu. Ett justitiemord kallar han det själv i den poddokumentär som just nu sänds i fem avsnitt.

Det är radiojournalisterna Anton Berg och Martin Johnson som gjort dokumentären, som du kan lyssna på via länken här intill. De har gått igenom tusentals sidor i förundersökningen, pratat med poliser, grannar, hemtjänsten och andra inblandade, till exempel de tidigare högt uppsatta kriminalpoliser som just nu samlar fakta för en fjärde resningsansökan. Och så Linna själv då, förstås.

Linna är med

Kaj Linna, som tidigare vägrat att prata med media över huvud taget, har gått med på att delta i programmet och ge sin syn på vad som hände och vem som egentligen utförde det brutala mordet i Kalamark 2004.

Första avsnittet av dokumentären har sänts nu i veckan och du kan lyssna på programmet via länken här intill, de övriga fyra sänds inom kort.  

Lyssna på poden här nedan:


Klicka här om det skulle vara problem med inslaget ovan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnel Ekman