Ovanliga isbollar förbryllar

Ett sällsynt väderfenomen har dykt upp vid Byske havsbad. Isbollar – de största stora som badbollar – ligger längs hela strandkanten.– Det gick att gå på bollarna, säger naturguiden Peter Lundström.

Isbollarna i Byske varierar i storleken från snöbollar till badbollar.

Isbollarna i Byske varierar i storleken från snöbollar till badbollar.

Foto: Peter Lundström/Swenature AB

Byske2017-01-18 21:59

I några dagar har Peter Lundström guidat ett gäng engelska journalister i den västerbottniska kustnaturen, skriver Norran. På tisdagen var de vid Byske havsbad och där fick Peter med sällskap se något märkligt.

– Det såg jättelustigt ut ute på havet, alldeles vid strandkanten. Där låg de här runda bollarna efter hela sandstranden, i ett par meter brett bälte, i vattenbrynet, säger Peter Lundström till TT.

Bollarna såg nästan ut som stenar.

– En av engelsmännen som var med sade ”men var är det man badar då?”. Det är här, sade jag. ”Men det är ju bara sten.” Det här är is, sade jag. Det är sandstrand här i normala fall på sommaren.

Peter har aldrig sett fenomenet tidigare.

– Det var infrusen sand i dem. Men genom att man vet att det är en sandstrand så kändes det jäkligt skumt. Jag gick på dem, det var inga problem, det gick att gå på bollarna. Det var fascinerande.

Storlekarna varierade.

– De minsta var som ganska stora snöbollar och de stora var som badbollar.

De låg längs hela stranden, Peter uppskattar det till 400–500 meter. Eftersom det har blivit plusgrader är det oklart hur länge de blir kvar.

– Då är frågan vad som händer med isen, om den spricker sönder och förstörs.

Han tror att bollarna kan ha skapats under den storm som har varit nyligen.

Hos SMHI känner man till fenomenet som har setts tidigare i Sverige, men inte särskilt ofta och sällan i den storlek som bollarna i Byske. Det är svårt att säga hur de blir till.

– Eftersom de bildas när det blåser mycket är det ingen som är där och kan observera dem. Speciellt när de blir så här stora, säger meteorologen Weine Josefsson till Norran.

Teorierna som finns, berättar han, handlar antingen om att snö blåser ner i vattnet och bildar bollar eller att isflak på havet skaver mot varandra – eller att de båda sakerna samverkar.

Isbollar har tidigare setts bland annat vid Ölands södra udde, senast i början av januari i år. Ett närbesläktat fenomen är så kallade snörullar. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om