Nya regler upprör laxfiskare

Laxfiskare från Piteå får inte längre köpa årskort till Byskeälven. Samtidigt har fiskevårdsområdet beslutat om särskilda regler för fiskerättsägarna.

Upprörd. Nya regler för laxfisket i Byskeälven har vållat starka känslor i sportfiskekretsar. Joakim Wallsten, Piteå, som fiskat lax i Byske i 13 år känner sig diskriminerad och har svårt att känna glädje inför årets fiske.

Upprörd. Nya regler för laxfisket i Byskeälven har vållat starka känslor i sportfiskekretsar. Joakim Wallsten, Piteå, som fiskat lax i Byske i 13 år känner sig diskriminerad och har svårt att känna glädje inför årets fiske.

Foto: Privat

Byske2017-06-05 20:00

Det är minst sagt upprörda laxfiskare som på Facebook och andra sociala trådar kommenterar de nya reglerna. Ilskan är påtaglig och en del säger att de tänker bojkotta Byskeälven framledes. Detta sedan alla utanför Skellefteå kommun stängs ute från möjligheten att lösa årskort eller zonkort.

Joakim Wallsten från Piteå har fiskat lax i Byskeälven i 13 år. Han har reagerat starkt mot de nya reglerna.

– De har använt en bild som jag tagit som huvudbild på hemsidan, men jag har krävt att den ska tas bort. Jag har varit en bra ambassadör för Byskeälven, men nu vill jag inte längre göra reklam för ett fiskevårdområde som gör skillnad på folk. Vi diskrimineras för att vi bor utanför kommungränsen.

– För mig är laxfisket en livsstil och närheten till Byske har gjort det möjligt att smita iväg några timmar eller en natt. Perfekt med tanke på min jobbsituation, säger Joakim Wallsten.

Tänker du fortsätta fiska i Byskeälven?

– Det är mitt största intresse och nog får det kosta, men för mig som far iväg då och då blir det dyrt om jag ska lösa dygnskort. Det är dessutom så mycket fiskare nu att det inte ens är säkert att det går att fiska. Det är en jobbig situation.

Han förstår fiskevårdsområdets tankar att locka till sig långväga fisketurister som spenderar pengar i bygden, men kan inte förlika sig med att stängas ute på det sätt som nu skett.

– Det kan inte bara handla om att tjäna pengar. Det handlar om människor också.

Joakim Wallsten tycker också att det är märkligt att ett fiskevårdsområde som säger sig satsa på fisketurism väljer att ge fiskerättsägarna gräddfil till laxfisket.

– De fiskar efter helt andra regler och kan ta upp fisk hela säsongen. Det känns inte bra och skickar ut konstiga signaler.

En annan laxfiskare från Piteå vill vara anonym, men han är irriterad över att det görs skillnad på folk.

– Det är orättvist, men det enklaste är väl att lösa ett veckokort eller två. Byskeälven är en skogsälv och svårfiskad en stor del av säsongen. Samtidigt finns det många bra alternativ numera, inte minst här i Norrbotten.

– Jag vill inte lägga mig i stridigheterna som pågår, men fisketrycket har ökat och det har lett till en del störningar. Jag tror att många sportfiskare kommer att bojkotta Byskeälven, men det verkar vara så styrelsen vill ha det.

Fisket i Byskeälven

Årskort (3 500 kronor) och zonkort (1 800 kronor) får endast köpas av folkbokförda i Skellefteå kommun samt fritidshusägare inom fiskevårdsområdets gränser.

Övriga får endast köpa dygnskort (350 kronor) och veckokort (1 750 kronor).

För alla som löser fiskekort gäller en rad begränsningar för när och hur mycket lax som får tas upp. Max fem laxar och fem öringar per säsong.

Fram till den 19 juni får inga laxar tas upp.

De drygt 300 personer som är fiskerättsägare (och ingår i fiskevårdsområdet) får dock fånga lax även före den 19 juni.

Dessutom kan resten av familjen fiska och fiskerättsägarna har tillgång till gästkort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om