Videon är inte längre tillgänglig
En söt godisdoft sprider sig i Byske karamellfabrik och ägaren Ludvig Viklund står mitt i karamellkoket när PT kommer på besök. Inför jul är det högsäsong i fabriken och det har kokats 10–15 ton karameller, vilket är halva årsomsättningen.
– Polkagrisar hör julen till, det ska bara finnas. Men vi säljer mycket polkagrisar sommartid också, då är det många turister som besöker oss, berättar Ludvig Viklund.
1906 bildades fabriken, som då hette Carlstens karamellfabrik, och för tre år sedan tog Ludvig Viklund över. Han har inte förändrat konceptet i fabriken och det genuina hantverkskunnandet tycker han är viktigt att bevara.
– Karamellerna är tillverkade för hand. Det finns någon maskin som underlättar arbetet, men jag försöker hålla kvar de gamla traditionerna. Jag tycker att det är charmen med det hela, säger Ludvig Viklund.
Sötsak sedan länge
Den traditionella polkagrisen har svenskarna ätit sedan i mitten av 1800-talet och namnet uppstod i samband med att dansen polka blev populär, enligt Nationalencyklopedin. Sötsaken består av socker, glukos, vatten, smakaromer och färg. Polkagrissmeten kokas först i cirka 20 minuter och när smeten uppnått en temperatur på 136 grader tillsätts aromerna. Just den här laddningen på 40 kilo fick smaken citron/lakrits och halva färgades gul och halva svart.
En polkagrissmet bearbetas i flera steg och det tar ett tag att få till tekniken, men numer är det med van hand som Ludvig Viklund arbetar. Han har satsat på att göra traditionella karameller och klubbor, men har även provat att tillverka polkastänger och gör en del specialbeställningar som skålformade polkagrisar.
Utvecklar nya smaker
Karamellkarriären som sommarjobbare startade med fem sorters polkagrisar. Då tillverkades karameller med smak av viol, lakrits, rocksblandning, mandelpolka och så klart den klassiska med smak av pepparmint. I dag finns det omkring 20 sorter i sortimentet. Lingon, hjortron och gräddkola är några av de smaker som tillkommit under åren. Det går att hitta många nya spännande smaker, förklarar Ludvig Viklund, och det gäller att testa sig fram.
– Jag försöker ta fram en ny smak till varje sommar. Den senaste är jordgubb/lime och den blev väldigt populär.
Vilken är din egna favorit?
– Hallon/lakrits, den är god.
Men på julafton kommer han självklart även att äta den klassiska vit-röd-randiga polkagrisen, det hör till, tycker han.
– Om inte annat är de fina att ha som dekoration.