Eleverna i Byskeskolans matråd ville göra något för att minska mängden mat som kastas och föreslog en tävling. Högstadiet tävlade mot de yngre klasserna i låg- och mellanstadiet. Varje dag vägdes tunnorna med matsvinn för att se vilket lag som kastat minst. Under en dag kunde skolans 350 elever kasta så lite som 4 kilo, alltså ungefär 11,5 gram per elev, skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.
– Jag märkte hur eleverna började påminna varandra om att ta mindre portioner, känna efter och sedan hämta mer ifall de fortfarande var hungriga, berättar Stina Dahlgren, kock på Byskeskolan.
Den positiva trenden håller i sig även ett år efter tävlingens slut.
– Än idag klarar vi oss med ett kärl för mat som slängs från tallriken mot tidigare två kärl, konstaterar Stina Dahlgren.
När tävlingen var slut stod de yngre klasserna som vinnare.
Under tävlingen jobbade elever och lärare samtidigt i klasserna med frågan om hur vi kan minska matsvinnet och engagemanget har inte tagit slut bara för att tävlingen gjort det.
– Det fortsätter att komma andra förslag på hur vi kan göra måltiderna mer hållbara, berättar läraren Veronica Dahlberg.
Den överblivna maten som inte hamnar på tallriken försöker bespisningspersonalen ta tillvara.. Vissa rester används som mellanmål och annat kan frysas ner och serveras under lovveckor och till middag på ett äldreboende.