"Beslutet gynnar Byske"

Mikael Stenman, ordförande för fiskevårdsområdet i Byske, tillbakavisar kritiken och hävdar att den nya inriktningen är bra för bygden och fisket.

Mikael Stenman, ordförande för fiskevårdsområdet i Byske, tillbakavisar kritiken och hävdar att den nya inriktningen är bra för bygden och fisket. Att fiskerättsägarna gynnas ser han som fullt naturligt. (Arkivbild)

Mikael Stenman, ordförande för fiskevårdsområdet i Byske, tillbakavisar kritiken och hävdar att den nya inriktningen är bra för bygden och fisket. Att fiskerättsägarna gynnas ser han som fullt naturligt. (Arkivbild)

Foto: Anders Westergren

Byske2017-06-05 19:57

Enligt Mikael Stenman är det mer långväga laxfiskare som är framgångsreceptet. De som kommer en kortare tid och spenderar pengar i Byske.

– Nu är det mest fiskare från närområdet och det ger inte lika mycket. Dessutom är fisketrycket för hårt. Ingen stängs ute, men vi begränsar möjligheten att köpa årskort.

På hemsidan ser det ut som att även utsocknes kan lösa årskort för 7 000 kronor, men enligt Stenman beror det på ett tekniskt fel.

– Vill någon köpa för det priset så får vi väl se. Vi ville egentligen begränsa även för de som bor i Skellefteå kommun, men den politiker som representerade kommunen vid årsstämman protesterade, säger Mikael Stenman.

Att fiskerättsägarna gynnas har väckt starka reaktioner?

– De ska inte jämföras med sportfiskare. Fiskerättsägarna är ju ägare av vattnet. Under många år har de fått stå tillbaka, men nu har vi ändrat på det.

Är det rätt sätt att utveckla en laxälv?

– Laxuppgången ökar och jag ser ingen fara med det, säger Mikael Stenman och uttrycker samtidigt skepsis mot catch and release (fånga och släpp tillbaka).

– Det finns olika uppfattningar kring det. Är det inte minst lika skadligt när sportfiskare vadar omkring i zon fem bland lekande laxar som de sedan släpper tillbaka. Vi ska utreda ett förbud mot det.

Vid årsstämman 2016 ”kuppades” den gamla styrelsen bort. Detta genom att ett antal fiskerättsägare skaffat sig fullmakter från andra fiskerättsägare. Det ledde till en konflikt i fiskevårdsområdet, exempelvis avgick samtliga fisketillsynsmän.

– Jag tycker att det var ansvarslöst bara för att det gick emot dem. Fullmakterna följer stadgarna och vi fick ju nytt förtroende i år. Skogsbolagen vill ändra på det och få mer inflytande, men så vill vi inte ha det, säger Mikael Stenman.

Kommun och stat har satsat mycket pengar på Byskeälven?

– Det är sant, men det är många saker uppe i Fällfors som inte fungerat så bra. Jag vet inte hur det ska värderas. Och jag hävdar, som sagt, att den väg vi är inne på gynnar näringsliv och turism.

Mikael Stenman påpekar att fiskerättsägarna aldrig haft någon ekonomisk utdelning och varnar för att om trycket mot fiskevårdsområdet fortsätter så är det risk att det splittras.

– Så kan det bli. Vissa sträckor är bättre fiskeplatser än andra och mer intressanta för fisketurism.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om