När vi träffar Johan Eriksson har han lagat grishuvud och rökt löksoppa i TV4:s "Nyhetsmorgon. Sedan har han tagit flyget till Luleå, för att mellanlanda hos sina föräldrar i Bullerviken utanför Piteå. Några korvmackor och en kaffekopp senare är han på väg till Hemavan. Kvällen är bokad för jobb.
Men vardagen på kalkstensön 45 minuter ut i Stockholms skärgård är något helt annat och även om just denna fredag är fulltecknad ger personen Johan ett lugnt intryck.
- Jag står mer för en kontinuerlig noggrannhet, än för det som sticker ut. Jag är nästan outtröttlig som kock och jobbar helst bakom kulisserna. Jag är ingen uppfinnare.
Matintresset har Johan haft sedan han var liten. Enligt hans mamma har han alltid dragits mot gourmetrestauranger när familjen varit på resande fot.
- Jag har alltid tyckt om mat, sedan blev jag plötsligt intresserad av att laga den, säger Johan, som gick hotell- och restaurangprogrammet på Strömbackaskolan.
Värre än Hells kitchen
Efter studenten fick han jobb på restaurang Bryggargatan.
Där fick intresset riktig fart.
Senare begav sig Johan till välrenommerade Köpenhamnsrestaurangen Noma och sedan fyra år arbetar han alltså på Oaxen i Stockholms skärgård.
- På de tre ställen jag har arbetat är det tre olika kockar som har lärt mig mycket, var och en på sitt sätt. Mycket mat, såklart, men i Köpenhamn var det riktigt tufft. "Hells kitchen" på tv är inget jämfört med det köket, vi jobbade dessutom galet mycket. Där lärde jag mig mycket om mig själv, om vad som räknas i slutändan.
Åktimmar
Hans nuvarande arbetsplats i Stockholms skärgård är något helt annat.
Restaurangen Oaxen tar emot mellan 30 och 35 gäster per kväll.
De sex månaderna om året som Johan tillbringar på kalkstensön bor han inneboende hos en 80-åring kvinna.
Nära havet.
Det blir så på en ö som enbart är 500 meter bred och två kilometer lång.
Nyligen utsågs Johans arbetsplats till Sveriges bästa restaurang.
- Vi har legat i toppskiktet de senaste fem, sex åren. Att vinna är en bekräftelse på att vi gör något bra, visst är det en hel del prestige i det.
Restaurangen har säsongsöppet, mellan den sista april och första oktober.
Något som gör det möjligt för Johan att ägna sig åt sitt andra stora intresse - skidåkning.
Vintersäsongen tillbringar han i Hemavan, där han jobbar extra som diskare och bartender för att få så många åktimmar som möjligt.
Vilda örter och tång
På Oaxen är köket till stor del baserat på lokala råvaror.
Kockarna plockar vilda örter på ön, som har en stor flora.
De plockar också tång och driver ett eget trädgårdsland.
Vildmalört, strandkämpe och harsyra tillhör Johans favoriter bland örterna.
- Att ha bra råvaror är ett måste. Finsmakare känner skillnad direkt. Dessutom är det roligare både att laga och servera mat som man känner till historien kring. Den traditionen har utvecklats mycket de senaste åren. Intresset för ekologisk och biodynamiskt odlad mat och dryck växer hela tiden. Det syns inte minst när man slår på tv:n, där går det alltid något matlagningsprogram. Det är jättekul.
Mot Djurgården
Men när Johan i vår åker tillbaka till skärgården är det för sista gången.
Oaxen ska säljas och de nuvarande ägarna har nya planer, vari Johan är en del.
Han följer med som kökschef till två nya restauranger som ska byggas på Djurgården i Stockholm.
- Bakom Gröna Lund står ett gammalt varv och förfaller. Det ska rivas och byggas upp i samma form. Det blir jättekul att vara med och starta något från grunden, säger Johan.
Stilla öliv byts ut mot storstadspuls och ett lägenhetsköp är planerat.
- Jag blir kvar några år, men sedan kommer jag nog att flytta hem. Jag längtar till Piteå. Visst har det sin charm att jobba kväll, men som kock har du dåliga arbetstider, det är ett stort minus när alla vänner jobbar som vanligt.
Några planer på egen restaurang eller en egenutformad kokbok finns inte.
- Nej. Att jag kom in i branschen handlade om tur, halkar du in på ett bananskal och sköter dig så fortsätter det. Jag strävar bara efter att bli bättre.