Så blir du lurad i julhandeln

Julförberedelsernas tid är här – och det är också nätbedragarna och ficktjuvarna. Det gäller att vara uppmärksam i julstressen så man inte blir av med kontokort och kod, eller låter sig luras av falska mejl om paketleveranser.

Foto: Jens Ökvist

Brott2016-12-11 20:36

Julklapparna är beställda och du väntar ivrigt på leveransen. Så plingar det till i mejlkorgen från avsändaren "Postnord" och du klickar på länken. Problemet är bara att det inte är riktiga Postnord, utan bluffmakare, som står bakom mejlet.

– Det som händer är att du laddar ner en skadlig kod som låser filer på din dator. Sedan får du betala lösesumman om du vill låsa upp filerna, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid nationellt bedrägericentrum på polisen.

Det här ett av sätten att försöka bluffa och som kan vara enkelt att gå på före jul, när man kan vänta sig paketleveranser. Just nu cirkulerar bluffmejl från bland annat "Postnord" och "Telia" och polisens uppmaning är enkel: klicka aldrig på länkar i mejl som säger sig komma från myndigheter eller företag.

– Skulle alla lyda det rådet skulle inga brott ske på det här området. Så länge folk klickar kommer det här fortsätta för det är enormt mycket pengar de får in på det här, hundratals miljoner kronor.

Klickar man ändå på länken och har gjort sin läxa har man säkerhetskopierat filerna. Har man inte det ska man kontakta sin internetsäkerhetsleverantör och fråga om de har något sätt att få filerna upplåsta.

– Och har de inte det, då får man fundera på hur mycket filerna är värda. Vissa företag måste betala för att få ut dem, annars går de i konkurs. Själv kanske man har alla bilder på datorn. Det här vet de här människorna och därför är lösesummorna inte så höga, de är överkomliga, säger Jan Olsson.

Just runt jul kan polisen se att antalet bedrägerier ökar. En annan variant är olika sidor på nätet där man kan beställa varor till ett billigare pris. Men de dyker aldrig upp, eller så är det kopior av märkesprodukter du får hem i stället. För att vara på den säkra sidan ska man kolla efter sidor som använder sig av säkerhetskontrollen 3D-secure, som också kallas "MasterCard SecureCode" eller "Verifierad av Visa" beroende på korttyp. Att det i adressfältet står https och inte http samt finns ett hänglås där, är ytterligare säkra tecken.

Traditionella stölder är också vanligt i julhandeln, varnar Jan Olsson.

– De tittar över axeln när du står i kassan efter vad du har för kod, sedan stjäl de kortet och går till bankomaten. (TT)

Tecken som kan avslöja bluff

Får du ett mejl som säger sig komma från exempelvis en myndighet eller ett företag och där det finns ett bifogat dokument eller en fil som du kan klicka på så är det en bluff. Myndigheter och företag skickar inte sådana mejl. Om du är osäker så kan du ringa och fråga den påstådda avsändaren.

Språkliga felaktigheter är ett annat varningstecken. Det kan handla om felstavningar och konstiga meningsuppbyggnader exempelvis.

Om känsliga uppgifter – som kontokortsnummer, kontouppgifter eller till exempelvis mejladresser – efterfrågas bör du dra öronen åt dig.

En äldre version av företagets logotyp används.

Källor: Jan Olsson på polisen, Telia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om