Tingsrätten sade en sak, Patent- och marknadsöverdomstolen en annan. Internetoperatören Bredbandsbolaget tvingas nu blockera åtkomst till fildelningssajten The Pirate Bay och streamingsajten Swefilmer, slår hovrättsinstansen fast och ändrar därmed tingsrättens dom.
– Det är naturligtvis jätteviktigt att film inte delas olagligt, säger filmregissören Kay Pollak, bland annat känd för ”Så som i himmelen”, till TT.
Lika nöjd är inte Bredbolagets chef Jonas Jegerborn, som inte förstår domen.
– Det här är mycket förvånande. Det är en mycket märklig dom, då vi inte ser att den tolkning man gör har något stöd i svensk lagstiftning, säger han.
Såvitt Jonas Jegerborn vet kommer samtliga svenska internetoperatörer att omfattas av föreläggandet, som gäller i tre år och är förenat med vite på 500 000 kronor. Men hur det ska gå till i praktiken, vet han inte.
– Exakt vad är det som ska blockeras? Det här är väldigt tekniskt komplicerat. Det är ytterst svårt att blockera tillgång till sajter. Vad det faktiskt innebär för oss behöver vi analysera i detalj, säger han.
I domen, som är den första i sitt slag i Sverige, konstateras att den svenska upphovsrättslagen bör tolkas i ljuset av andra liknande förelägganden i EU-länder som Danmark, Finland, Frankrike och Storbritannien.
– Det är bra att rättsläget nu blir tydligare. Vi vet från Danmark, Norge och Finland att de här åtgärderna är effektiva och rättssäkra, säger Per Strömbäck, talesman för Film- och tv-branschen.
– Man ska också tänka på att det här är kommersiella tjänster, det är ingen hobbyverksamhet. Vi vet från polisutredningar att de omsätter mångmiljonbelopp.
Bredbandsbolaget har tidigare invänt att man inte genom att enbart tillhandahålla en internetuppkoppling kan anses medverka till upphovsrättsintrång, men Patent- och marknadsöverdomstolen håller inte med.
”Domstolen har kommit fram till att det är rimligt att utfärda ett föreläggande, bl.a. eftersom det material som finns respektive fanns tillgängligt via tjänsterna The Pirate Bay och Swefilmer i princip uteslutande är upphovsrättsligt skyddat material som tillgängliggjorts olovligen”.
Domen går inte att överklaga. (TT)