Storforsen mötesplats för vattensamarbete

Med Storforsens instämmande dån i bakgrunden hälsades 83 deltagare välkomna till Bottenvikens vattenrådsdagar på onsdagen. På plats fanns även statssekreterare Åsa-Britt Karlsson från miljödepartementet och nationella vattensamordnaren Håkan Larsson.

Piteälvens eldsjäl Jan Isaksson (till vänster) trivdes som "fisken i vattnet" på Vattenrådsdagarna i Storforsen. Här i samspråk med nationella vattensamordnaren Håkan Larsson.

Piteälvens eldsjäl Jan Isaksson (till vänster) trivdes som "fisken i vattnet" på Vattenrådsdagarna i Storforsen. Här i samspråk med nationella vattensamordnaren Håkan Larsson.

Foto: Britt Lindgren Blom

BREDSEL2010-05-20 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Vattenrådsdagarna, som är den andra årliga träffen för vattenråden i Bottenvikens vattensdistrikt, avslutas i dag, torsdag.
Onsdagen ägnades åt erfarenhets- och kunskapsutbyte. Innan representanter för distriktets vattenråd släpptes fram att presentera lokala exempel på samverkan kring vattenvårdsarbetet redogjorde statssekreterare Åsa-Britt Karlsson för hur miljödepartementet jobbar med dessa frågor.
- Havs- och vattenmiljön är en av regeringens absolut högst prioriterade miljöfrågor, deklarerade hon och sa sig vara imponerad över att så många deltagare mött upp till dialogmötet på Storforsens Hotell.
Kostsamt nå målet
Håkan Larsson informerade kort om sitt nya jobb som nationell vattensamordnare, bland annat att det ingår att vara ute i landets fyra vattenvårdsdistrikt på det här sättet och lyssna av olika intressenters synpunkter och frågeställningar kring EU-direktiven och de fastlagda åtgärdsprogrammen för respektive distrikt.
Enligt Bo Sundström, vattenvårdsdirektör i Bottenvikens vattendistrikt, måste upp mot 40 procent av vattendragen häruppe i norr åtgärdas för att uppnå EU:s uppsatta mål.
Beräknad kostnad: två miljarder kronor.
Rådgivande roll
Jan Isaksson, ordförande i styrgruppen för Piteälvens vattenrådsområde, konstaterade krasst:
- Det finns inte pengar till allt som behöver göras. Hur prioriteringarna ska se ut avgör de beslutande myndigheterna. Vattenrådens roll är enbart att vara rådgivande.
FAKTA Bottenvikens vattenråd
Bottenvikens vattendistrikt omfattar området från Torneälven i norr till Lögdeån i sydligaste Västerbotten.
Distriktet är indelat i 13 vattenrådsområden, två längs kusten och resten i inlandet. De första vattenråden bildades i maj 2008.
Ett vattenråd består av representanter för olika intressenter, till exempel kommuner, skogsnäringen, industrier, fiskeföreningar med flera.
Syftet är att vattenråden ska bidra till en bättre förvaltning av våra gemensamma vatten och då innefattas grundvatten, ytvatten och kustvatten.
Genom vattenråden vill man tillvarata lokal kunskap om vattnen och fånga upp synpunkter från olika intressenter.
Vattenråden har en rådgivande funktion i nära samverkan med länsstyrelserna och Vattenmyndigheten.
Målet med den nya Vattenförvaltningen är att alla vatten ska nå god ekologisk och kemisk status (god vattenmiljö) till 2015, i vissa fall med några års tidsfrist (2021).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om