Parkinsonförbundet kämpar för lika vård

Parkinsonsjuka i Sverige ska ha samma rätt som andra människor till lika vård och behandling oavsett var man bor. Det var en av huvudfrågorna vid Parkinsonförbundets ordförandekonferens på Hotell Storforsen i helgen.

Framtidstro och kraft att kämpa vidare för landets 25 000 parkinsonsjuka präglade Parkinsomförbundets ordförandekonferens på Hotell Storforsen. Från vänster förbundsordförande Karl-Gunnar Skoog samt Tore Nordhamn och Tomas Bergamark, ordförande respektive vice ordförande i Norrbottensföreningen.

Framtidstro och kraft att kämpa vidare för landets 25 000 parkinsonsjuka präglade Parkinsomförbundets ordförandekonferens på Hotell Storforsen. Från vänster förbundsordförande Karl-Gunnar Skoog samt Tore Nordhamn och Tomas Bergamark, ordförande respektive vice ordförande i Norrbottensföreningen.

Foto: Britt Lindgren Blom

BREDSEL2009-09-21 06:00
I ordförandekonferensen, som för första gången anordnades med föreningen i Norrbotten som värd, deltog länsordförande från hela landet samt förbundsstyrelsen, totalt ett 50-tal personer.
- Parkinsonförbundets uppgift är att serva medlemmar och andra som drabbats av sjukdomen med nyheter på forsknings- och medicinområdet, ordna träffar med fokus på livskvalitet, men också bevaka att våra behov av behandling blir tillgodosedda genom att ställa krav på politiker och andra beslutsfattare, förklarar Tore Nordhamn, Luleå, ordförande för Parkinson Norrbotten.
Livsviktig medicin
Det finns närmare 400 parkinsonsjuka i Norrbotten.
- Livet är inte slut när man får Parkinson, det är då det börjar! säger Tomas Bergamark, Gammelstad, vice ordförande i länsföreningen.
Själv insjuknade han redan vid 41 års ålder och är därmed en av de yngre som drabbats.
- Med hjälp av mediciner och rätt behandling har jag klarat de första åtta åren bra. Utan medicin skulle jag inte ens kunna gå, säger Tomas Bergamark, en erfarenhet han delar med många andra parkinsonsjuka.
Neurologbrist
En fråga som lyfts upp på konferensen är behovet av att få den medicin och behandling man behöver för att kunna fortsätta arbeta och bidra till samhällsutvecklingen istället för att dra kostnader och ha en dålig livskvalitet.
- Vi både vill och kan arbeta om vi får tillgång till adekvat behandling. I valrörelsen kommer vi att kräva svar från politikerna om och hur de tänker upprätthålla principen om rätten till lika vård oavsett var man bor, säger förbundsordförande Karl-Gunnar Skoog, Stockholm.
- En fråga som bekymrar oss mycket är bristen på neurologer i Sverige. De 250 som finns i dag har att dela på en miljon patienter med neurologiska sjukdomar. Pensionsavgångarna är större än nyutexamineringarna. Om inget görs hotar kaos.
Sämre service
Enligt företrädarna för Norrbottensföreningen är tillgången på neurologer relativt god vid Sunderby sjukhus. Närmaste Parkinsonspecialister finns vid universitetssjukhuset i Umeå.
- Till skillnad från situationen i Stockholmsområdet brukar det inte vara några problem att få den medicin man önskar inom vårt landsting.
- Undantaget är vissa äldre parkinsonpatienter, som enligt sina anhöriga blivit bemötta med sämre service. Det måste vi ta tag i från föreningens sida, säger Tomas Bergamark.
FAKTA Parkinsons sjukdom
Parkinsons sjukdom har fått sitt namn efter den engelske läkaren James Parkinson (1755-1824), som identifierade de typiska symptomen för sjukdomen.
Det är en kronisk progressiv sjukdom, som främst drabbar nervcellerna i hjärnan som bildar signalsubstansen dopamin.
Vid Parkinsons sjukdom förtvinar de dopaminproducerande cellerna, som bland annat behövs för att man ska kunna kontrollera muskelspänningen.
Huvudsymptomen är rörelsehämning, skakningar och muskelstelhet.
Sjukdomen går än så länge inte att bota. All behandling är därför symptomlindrande.
Årligen insjuknar cirka 2 000 personer i Sverige, de flesta 55-60 år eller äldre.
Totalt finns cirka 25 000 parkinsonsjuka i landet. Dessutom bär cirka 14 000 på sjukdomen utan att veta om det.
Män och kvinnor drabbas i ungefär lika stor utsträckning.
Källa: Parkinsonförbundet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om