Rolf Lagerskogs samling av äldre bruksföremål kan beskrivas som en dold sevärdhet. De tusentals föremålen finns samlade i byns gamla Folkets Hus.
– Huset köptes av Statens Järnvägar 1938 för 1005 kronor, berättar Rolf Lagerskog.
En grupp herrar från Bredsel ombesörjde att byggnaden revs, flyttades och byggdes upp. De låg också bakom bildandet av en Folkets Hus-förening.
Behovet var stort av en samlingslokal i byn men verksamheten kom ändå aldrig riktigt igång på allvar. Andra världskriget kom emellan och Folkets Hus-föreningen gick i konkurs. Därefter hade fastigheten olika ägare ända till 1974 då Rolf Lagerskogs far Bengt köpte densamma.
– Pappa la plåttak på byggnaden, man kan säga att det var det som räddade huset, konstaterar Rolf.
År 2018 blev han själv ägare till fastigheten inklusive alla gamla bruksföremål som hans föräldrar Greta och Bengt hade samlat ihop. Merparten av alla föremål hade sannolikt kastats bort om de inte hade hamnat i paret Lagerskogs ömma vård.
– De stod för en viktig kulturgärning, fastslår sonen Rolf som tillsammans med hustrun Åsa har fortsatt att förvalta och utöka samlingarna.
De flesta föremålen har använts inom jordbruk, skogsbruk och flottning. Rolfs museum ger en god inblick i många olika hantverk som befolkningen var tvungna att själva behärska för att klara vardagens behov.
– Och allt bär på sin egen historia, säger Lagerskog och visar bland annat upp en snickarbänk som kom att bli flitigt använd för drygt hundra år sedan.
– I samband med Spanska sjukans härjningar 1918 blev många likkistor tillverkade i den här snickarbänken.
I museet kan man bland annat beskåda en samling mallar av trä som användes vid tillverkning av handskar i skinn. Mallarna finns i alla storlekar – inklusive handskmakarens Bengt Roos egna tumhandskar.
– Bengt Roos var en storväxt man med enormt stora händer. När han greppade en flaska så försvann den nästan helt i hans hand. Det sägs att Bengt kunde greppa över en LP-skiva, säger Lagerskog.
För oss med vanliga händer ter detta sig – om uttrycket tillåts – som helt ofattbart.
Samlingarna i Bredsels gamla Folkets Hus är inget som normalt hålls öppet för allmänheten. Det betyder dock inte att Lagerskogska museet är helt stängt.
Rolf är bosatt i Älvsbyn, men tillbringar mycket tid i Bredsel på gården där han växte upp och såg sina föräldrar skapa det som idag är en imponerande samling – en kulturskatt.
– Jag hade öppet hus i samband med byadagen den 13 augusti, men jag ställer gärna upp och visar runt om det finns intresse. Det är bara att ringa mig så får vi ordna en visning, hälsar Rolf Lagerskog.