Det var i slutet av december som Piteälvens vattennivå plötsligt höjdes kraftigt vid det populära utflyktsmålet Storforsen. Vattnet förde med sig meterstora isblock över flera av gångbroarna, som krossades av kraften. Sen gick vattenståndet tillbaka till det normala, men vad den tillfälliga höjningen berodde på vet man inte i dagsläget.
- Vi har gjort en helikopterflygning efter älven för att försöka hitta orsaken, men vi har inte kunnat se vad det beror på, säger Erik Eriksson, handläggare vid länsstyrelsen Norrbotten.
"Respekterar inte avspärrningarna"
Isvågen i december var inte den enda under förra året. Redan i februari sköljdes isblock in över land. Även då blev förstörda gångbroar följden, men i mindre omfattning och de reparerades efter vintern.
I december meddelade länsstyrelsen, som har ekonomiskt ansvar över Storforsens naturreservat, att restaureringsarbetet efter den nya händelsen ska börja så fort som möjligt i vår. Men tills allt är åtgärdat kommer delar av området även fortsättningsvis vara avspärrat då trasiga brädor, sönderslitna järnkonstruktioner och stora isblock ligger utströdda närmast älvfåran.
- Men besökarna är väldigt dåliga på att respektera avspärrningarna. Det lockar väl att gå ut och se hur isen farit fram, säger Mårten Lindvall, vaktmästare Storforsen.
Det stängda området är väl märkt med skyltar och gäller från bron över Varjisån nere vid hotellet och hela vägen upp till utkiksplatsen, samt delar av Döda fallet.
Däremot är den handikappanpassade spången från parkeringen och fram till forsen öppen och plogad. Men själva utkiksplatsen är stängd då isen rivit ner delar av räcket mot forsen.