Alexanders hemby spolades bort i regnen

Alexander Conrads släkt har bott vid älven Ahr i Tyskland i 400 år där de odlat vin. Nu finns ingenting kvar. Hela älvdalen är så gott som bortspolad.

Alexander Conrad och hans fru Esther kände sig helt hjälplösa när det enda de visste var att släktingarna satt på ett tak i skyfallet och hoppades på räddning.

Alexander Conrad och hans fru Esther kände sig helt hjälplösa när det enda de visste var att släktingarna satt på ett tak i skyfallet och hoppades på räddning.

Foto: Håkan Öberg

Bredsel2021-07-30 21:00

Byn Mayschoß och flera andra byar finns i princip inte längre. I Bredsel satt Alexander och Esther Conrad och följde utvecklingen via sina släktingar så gott de kunde. Hans kusin i brandkåren meddelade på kvällen att de byggt en vägg. Men en halvtimme senare hade floden stigit en och en halv meter och en stund senare började vattnet spola in. Det sista han hörde från dem var att de sprang efter gatorna och ropade åt folk att ta sig till övervåningarna. Den natten dog 130 personer i dalen och 70 saknas fortfarande.

– Vi har stationer som mäter vattenhöjden som man kan följa på internet. Det historiska rekordet var på 3,71 meter från översvämningen 2016. När de visade 5,75 meter slutade stationerna fungera men vattnet fortsatte bara stiga tills det var över åtta meter, säger Alexander Conrad.

undefined
Den vackra byn Mayschoß drabbades hårt av skyfallen. Nu finns inte mycket kvar.

Halv tolv fick de kontakt igen. Hans kusin skrev att de flyr upp på hustaket. Över 300 personer satt då på sina hustak i det svåra skyfallet i väntan på räddning. Det fanns inte nog med helikoptrar i Tyskland för att hämta alla i tid. Nätet dog igen, men vid ett tillfälle under natten fick han kontakt med sin mosters granne över internet.

– Han såg närmaste grannhuset falla i bitar i vattenmassorna med två personer inuti. Han kunde inte se hela vägen till min mosters hus. Så vi visste bara att de satt på taket i regnet och mörkret och väntade på räddning, säger Alexander Conrad.

Det var den delen av släkten som han lyckades få kontakt med. Resten av familjen kunde han inte få kontakt med över huvud taget. Det enda han visste var att de var hjälplösa.

– Det enda vi kunde göra vara att gråta och vandra fram och tillbaka i huset under hela natten. Vi höll på att bli helt galna av oro. Det var den värsta natten i våra liv, säger han.

Hela släkten blev till slut räddad. Men alla är traumatiserade efter händelsen.

– De satt i femton timmar på taket i hällregnet medans huset vred och vände på sig under dem samtidigt som det flöt förbi bilar med döda människor i. Det kommer ingen någonsin att glömma, säger Alexander Conrad.

undefined
Räddningstjänsten söker fortfarande efter 70 personer som saknas efter skyfallet i älvdalen.

I Tyskland beskrivs skyfallet som den värsta katastrofen sedan andra världskriget. Ingen infrastruktur finns kvar. Det finns ingen elektricitet. Gatorna har spolats bort tills det bara är blank sten kvar.

– Husen, vingården, traktorerna, bilarna, all utrustning, allt är borta. Försäkringen täcker inte ett öre för den här sortens katastrof. Så de har verkligen ingenting kvar, säger Alexander Conrad.

Hans första tanke var att åka ner själv och hjälpa till i området, men insåg att han inte kunde göra mycket på plats i det här läget då professionella räddningsarbetare fortfarande jobbar för att hitta alla försvunna. Istället har han startat en insamling på Facebook där pengarna oavkortat går till de drabbade släktingarna.

– Jag började samla in pengar i Tyskland, där lottar jag ut en guidad norrskensresa eftersom att jag driver ett sånt företag här uppe. Jag trodde först inte att någon i Sverige skulle bry sig, men det är flera som har skickat pengar på swishnumret och det är jag väldigt tacksam för, säger Conrad.

Vad händer nu?

– Det är för tidigt för att säga om det ska byggas upp igen på samma plats efter det här. Men det är inte bara ett hus eller ett jobb för de här människorna. Det är en livsstil som de haft i 400 år där. De vet ingenting annat. Så vi får se.

Fakta

Ahrdalen är uppkallad efter älven Ahr som är ett västligt biflöde till Rhen.

Mayschoß har tidigare drabbats svårt av översvämningar 1804 och 1910, men ingen har varit ens hälften så destruktiv som sommarens då till och med motorväg och järnvägsspår spolades bort.

Det var en del av vinfältet Walprzheim med 59 vinodlingsföretag som var aktiva i byn. Det äldsta existerande vinkooperativet i världen ligger i Mayschoß.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!