Storforsens julmarknad slog nytt besöksrekord

Storforsens julmarknad lockade till sig rekordmånga besökare i helgen. Ett bevis för att satsningen på att erbjuda genuint hantverk och välkända jultraditioner i naturreservatets storslagna miljö är mitt i prick. Som vanligt flockades de yngsta kring tomten i Tjirsakojan.

Jennifer Almström, Elin Nilsson och Moa Brynolfsson från Cookies and Cakes UF sålde hembakat fikabröd.

Jennifer Almström, Elin Nilsson och Moa Brynolfsson från Cookies and Cakes UF sålde hembakat fikabröd.

Foto: Britt Lindgren Blom

BREDSEL 2012-12-10 06:00

Till skillnad från ifjol då det regnade och året innan då det var över 20 grader kallt hade fjärde upplagan av Storforsens julmarknad tur med vintervädret. Fem- sex minusgrader och lätt snöfall fick besökarna att strömma till.

- I går hade vi hur mycket folk som helst, jag tror det var rekord, förklarade marknadsgeneralen Birgitta Forsman när PT dök upp på söndagen.

Nya utställare
Huvudarrangörer var som vanligt företaget Handelshuset och Älvsbyns kommun i samverkan med Hotell Storforsen, Sparbanken Nord och ABF Norr.

- Glädjande nog har vi flera nya utställare i år. Totalt har ett 40-tal hantverkare spridit ut sig i området, både utomhus och inne i de olika husen, berättade Birgitta Forsman, som själv agerade försäljare i Storstugan.

Hantverk
Till premiärutställarna hörde hantverkarparet som driver Mattesbäcken Eko - Grönt och Turism i Övre Stockfors vid Alterälven.

- Här ställer vi både ut hantverk som vi gjort själva och kvalitetsvaror som vi köpt in av andra tillverkare, sa Margareta Haglund Tjernkvist i den mysiga stugan som hon och maken Mauritz använde som försäljningslokal.

Sjöng in tomten
Nytt för i år var att kören Muskus 3:22 medverkade med julsånger. Kören startades häromåret som studiecirkel i ABF:s regi och leds av Birgitta Forsman. Körnamnet har lånats av fastigheten där hon bor.

Förutom uppträdanden i Storstugan sjöng Muskus 3:22 in tomtens ankomst till Tjirsakojan. Med brinnande facklor i händerna tågade kören sjungande genom området fram till kojan och välkomnade tomten, som vanligt påfallande lik en viss Arne Pettersson från Öjebyn.

Tredje besöket
Lulefamiljen Lars och Petra Sundkvist med sönerna Ebbe och Kalle besökte Storforsens julmarknad för tredje året i rad.

- Vi brukar rekommendera alla vi känner att åka hit för att det är så mysigt och inte så jättekommersiellt som på många andra marknader, sa Petra Sundkvist innan de vandrade vidare i det stämningsfulla området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om