Ismassor krossade gångbroar
Den kalla vintern ställer till med problem i Storforsen. Tunga ismassor har pressat vattnet i andra fåror vid själva forsen och flera av de nybyggda gångbroarna har krossats av isflak. Delar av området är också avspärrat av säkerhetsskäl.
Förra veckan bytte Storforsen riktning och pressade sig fram genom en bäckfåra. Med vattnet åkte också fyra nya gångbroar som krossades av isflak. "Det är bara tur att ingen var här när det hände", säger Randolf Eriksson, projektansvarig Storforsenområdet.
Foto: Therese Hedman
- Älven frös till svallis i övre delen av forsen samtidigt som det kom stora mängder vatten. Det gjorde att vattnet vek av genom en mindre bäckfåra. Med det följde stora isflak och på sin väg rensade forsen fyra nya broar, säger Randolf Eriksson, näringslivssekreterare och projektansvarig för Storforsen.
"Kaffeved kvar"
Älvsbyns kommun tog över driften av området för två år sedan och sedan förra sommaren pågår ett 7,5-miljoners upprustningsprojekt med EU-stöd.
- Visst känns det tråkigt att helt nya broar förstörts, men det är ju bara material. Det är tur att ingen besökare var här när vattnet kom, då kunde det gått illa eftersom isflaken kan vara en och en halv meter tjocka, säger Randolf Eriksson.
- Det är bara kaffeved kvar på en del ställen, säger Mårten Lindvall, vaktmästare vid Storforsen.
Ansvarig för reparationskostnaden blir nu länsstyrelsen som huvudmän för Storforsens naturreservat.
Normal vattennivå
Nu har vattennivån gått tillbaka och forsen rinner i sin vanliga fåra, men delar av gångbroarna är avspärrade. Att älven ska ändra kurs igen tror inte Randolf Eriksson och Mårten Lindvall, men de varnar ändå för allt för stora upptäcktsfärder nära forsen.
- En del går väldigt nära strömmarna, men man ska veta vilka enorma krafter det handlar om, säger den sistnämnde.
Avstängd bro
Även nere vid hotellet har kylan satt sina spår eftersom älven frusit. Strömfåran har därför bytt sida och rinner nu precis vid hotellet där det brukar vara en skoterled. Men de största problemet nedanför forsen är Varjisån. Där rinner inte vattnet undan utan fryser i stora vallar, något som hotat den nya gångbron upp till forsen.
- För två veckor sedan grävde man upp en fåra så vattnet skulle rinna efter. Men nu har den frusit igen. Om det ska grävas mer vet jag inte, men en maskin står kvar här redo att rycka ut, säger Maria Hortlund, hotellchef.
- Men för hotellets del är det ingen fara. Däremot blir en del gäster besvikna när de inte kan gå upp till forsen eftersom bron är avstängd, säger hon.
FAKTA Satsningarna i Storforsen
EU-projektet att rusta upp och handikappanpassa området kommer kosta omkring 7,5 miljoner kronor under tre års tid.
Finansiärer är: EU, Länsstyrelsen, Norrbottens museum, landstinget samt Storforsens hotell och camping.
Älvsbyns kommun går in med cirka 1,2 miljoner kronor för eget arbete i tre år.
Uppskattningsvis besöker 150 000 personer Storforsen varje år. Även vintertid rör sig mycket folk i området.
Finansiärer är: EU, Länsstyrelsen, Norrbottens museum, landstinget samt Storforsens hotell och camping.
Älvsbyns kommun går in med cirka 1,2 miljoner kronor för eget arbete i tre år.
Uppskattningsvis besöker 150 000 personer Storforsen varje år. Även vintertid rör sig mycket folk i området.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!