Planer på bergtäkt skapar oro i Brännträsk

I Södra Brännträsk är oron stor för den bergtäkt som planeras. Mindre än en kilometer från Tomas Eklunds hus ska tre miljoner ton sten brytas ur berget. - Förutom bullret och miljöpåverkan så riskeras kanske byns framtid, säger han.

Bröderna Arnold och Tomas Eklund oroas över den planerade bergtäkten där tre miljoner ton sten ska brytas under 15 år. "Förutom miljörisken för sjön så förstörs idyllen i området", säger Arnold Eklund.

Bröderna Arnold och Tomas Eklund oroas över den planerade bergtäkten där tre miljoner ton sten ska brytas under 15 år. "Förutom miljörisken för sjön så förstörs idyllen i området", säger Arnold Eklund.

Foto: Therese Hedman

BRÄNNTRÄSK2009-12-16 06:00
Ett företag från Västerbotten har ansökt om att starta en bergtäkt i Södra Brännträsk, på gränsen mellan Älvsbyns och Piteå kommun. Här bor Tomas Eklund som tillsammans med delar av byns fiskeförening reagerat starkt på planerna.
- Vi har redan en bergtäkt en bit bort som startade i våras. Ska vi nu få en till och dessutom mycket närmare?, säger han och fortsätter:
- Lever det om för mycket får vi väl flytta, även om byn då blir öde igen. Men sjön går ju inte att flytta på.
Sjön han pratar om är Brännträsket som ligger bredvid vägen och den tänkta täkten. Under fem år har fiskeföreningen arrenderat sjön och planterat ut fisk till ett marknadsvärde av 700 000 kronor. Man har även iordningställt bivacker och rastplatser.
- När jag hörde om bergtäkten blev jag deprimerad. Jag tänkte på allt arbete vi lägger ned med målet att få fram Sveriges bästa sportfiskevatten, säger Arnold Eklund, sekreterare i föreningen.
Kemikalier i sjön?
Oron är dels att buller och transporter ska förstöra idyllen, men också att förorenat vatten från brytningen ska nå sjön.
- Myren nedanför berget ansluter till Brännträsket. De kemikalier, oljor och damm som en bergtäkt medför kan inte hamna någon annanstans än i sjön, säger Arnold Eklund.
- Sen pratar företaget om att uppemot 100 transporter per dag ska köra till och från stället. Vad innebär det i föroreningar, frågar sig Tomas Eklund.
Tanken är att bergmassan som bryts ska gå till vindkraftsparken i Markbygden, bara några kilometer från Södra Brännträsk.
- Vi är inte alls emot en utveckling av området - från vindkraften kommer inga föroreningar. Det vi vill är att länsstyrelsen ställer riktigt hårda miljökrav på bergtäktsföretaget, säger Tomas Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om