I juni var tillväxttakten 7,1 procent och de sammanlagda bolånen i Sverige har nu nått en symbolisk gräns.
– Den här rapporten omfattar alla hushåll i Sverige, både befintliga och nya lån som tas av unga som köper sin första bostad till äldre människor som kanske lånar för att byta boende, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB.
SBAB har en marknadsandel på 7 procent av denna marknad, och har lånat ut ungefär 315 miljarder till svenska hushåll. Av de som lånar på SBAB är det vanligast att välja rörlig ränta.
– Absolut, en majoritet väljer rörlig ränta. Det är ett extremt lågt ränteläge, och det har varit det under en lång tid. Idag kan man låna pengar väldigt billigt, men räntorna rör sig upp och ner och de extremt låga räntorna kommer inte hålla i sig i all oändlighet.
Hellgren rekommenderar dock att fundera över att binda sina räntor:
– Det är ändå gynnsamt att binda sina räntor även om de långa räntorna har stigit något på sistone, jag tycker man ska se över det också. Det är en trygghet att veta vad utgifterna blir, även om de bundna räntorna i dagsläget är högre än de rörliga räntorna så tycker jag man ska se över om man har en situation som möjliggör det. Sedan bör man alltid tänka igenom om man har ett behov att låna och hur mycket.
3000 miljarder är alltså summan på svenskarnas sammanlagda bolån – och sedan förra årets införda amorteringskrav ska bolån amorteras ned till 50 procent belåningsgrad.
– Det är fortfarande inte särskilt vanligt att man amorterar av hela lånet. De flesta löser lånet när de säljer sin bostad, säger Hellgren.